A Ludwig Múzeum kiállítása is a Global Fine Art Awards díj jelöltjei közt

A Ludwig Múzeum kiállítása is a Global Fine Art Awards díj jelöltjei közt

A fővárosi Ludwig Múzeum – Mai Művészeti Múzeum Permanens Forradalom – Mai ukrán képzőművészet elnevezésű kiállítása is jelölést kapott a Global Fine Art Awards (GFAA) díjra, Az év legjobb csoportos jelenkori művészeti kiállítása kategóriában.

A Permanens Forradalom című szelekció 31 állam újabb 93 jelöltjével egyesült erővel került abba a rangos internacionális versenybe, amelyiknek díjait minden évben 13 kategóriában ítélik oda – közölte sajtótájékoztatóján a Ludwig Múzeum.

Mint hangsúlyozták, a GFAA az első olyan minden évben kiosztott elismerés, amellyel a Föld legjobbnak ítélt képzőművészeti és design kiállításait ismerik el. A válogatásba múzeumok, galériák, szakvásárok és biennálék kiállításai és köztéri installációk éppúgy bekerülhetnek. A jelölteket komoly kutatómunkát követően választják ki, melynek részét képezi a meghatározó internacionális szaksajtóban megjelent cikkek szemlézése, a GFAA szakértő csapatának önálló kiállítás-látogatásai, azonfelül az intézmények által benyújtott jelölések.

A zsűri egy-egy projekt, vagy bemutató koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, ugyanakkor a megalkotás színvonalát értékeli. A mai művészet kategóriában a szakértők újabb szempontjai közt szerepelt, hogy a szervező non-profit intézmény legyen, az ismeretterjesztés és edukáció szempontjából páratlanul magas színvonalat képviseljen, azonkívül hogy internacionális együttműködésen alapuljon – tájékoztatott a Ludwig Múzeum.

A Permanens Forradalom – Mai ukrán képzőművészet című tárlat április 6. és június 24. közt tekintette keresztül a mai Ukrajna képzőművészetét Alisza Lozskina, Fabényi Julia és Konsztantin Akinsa válogatásában.

A expo kategóriája egyetlen közép-európai jelöltje. A másik európai jelölt, a londoni Tate Britain All Too Human – Bacon, Freud and a Century of Painting Life című kiállításának friss verziója jelen pillanatban a Magyar Nemzeti Galériában megfigyelhető Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete címmel.

A díjátadóra 2019. március 12-én kerül sor New Yorkban.

mti