A magyar állam patronálásával felépített orvoslakásokat osztottak ki Csíkszeredában

A magyar állam patronálásával felépített orvoslakásokat osztottak ki Csíkszeredában

A magyar állam pártfogásával felépített orvoslakásokat osztottak ki Csíkszeredában.

A 440 négyzetméter alapterületű, három lakóhelyet magába foglaló épületegyüttes kialakítása a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével, amellett a marosvásárhelyi Studium – Prospero Alapítvány közbenjárásával valósult meg csaknem százmillió forintból.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadó ünnepségen méltatta a marosvásárhelyi alapítvány két évtizedes tevékenységét. Mint hangoztatta, az alapítvány úttörő munkát végzett a külhoni magyar közösségért.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az orvosaink itthon maradjanak, jól érezzék magukat, családokat tudjanak vállalni és gyermekeket nevelni. Főképpen a családokat támogatva tudjuk elérni, hogy szülőföldjükön boldoguljanak az emberek” – idézte az államtitkárt a Székelyhon.

Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke az átadóünnepségen rámutatott, olyan családi házakat álmodtak meg, amelyek hosszabb időre, 5-10 éves időtartamra biztosítanak otthont egy háziorvos, szakorvos vagy művész és családja részére. Mint hangoztatta, a lakhatási segítség támogatja a mestereket, hogy itthon tervezzék jövőjüket, alapítsanak családot. Ugyanakkor méltatta a magyar kormány jól végiggondolt, egységes támogatáspolitikáját, amellyel a külhoni magyar közösségeket támogatják, bátorítva a szülőföldön való boldogulást.

A Studium – Prospero Alapítvány korábbi húszéves tevékenysége alatt Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, továbbá most Csíkszeredában épített orvosi és művészi lakóhelyeket. Most Gyergyószentmiklóson, Borszéken és Krasznán zajlanak az alapítvány finanszírozásával építkezések.

mti