A magyar kultúra napja – A Fölszállott a páva képeiből nyílik fotókiállítás a Hagyományok Házában

A magyar kultúra napja – A Fölszállott a páva képeiből nyílik fotókiállítás a Hagyományok Házában

A Fölszállott a páva című műsor legjobb képeiből nyílt fotókiállítás, a magyar kultúra alkalmából a Hagyományok Házában, ezt követően Rémi Tünde és Appelshoffer János táncelőadását láthatták a kíváncsiskodók.

A páva tündöklő színei 2012-2018 című fotókiállítást a Hagyományok Háza újonnan megnyílt Maácz László Galériájában rendezik – közölte a Szokások Háza sajtótájékoztatóján.

Váradi Levente és Farkas József képei a 2012 és 2018 közt a Duna Televízióban bemutatott Fölszállott a páva tehetségkutató legjobb pillanatait elevenítik fel és betekintést adnak a verseny kulisszái mögé is. A kiállítást a műsor egyik vezetője, Novák Péter nyitja meg és a rendezvényen közreműködik.

A bemutató után a Gondolatok táncban és versben című táncszínházi előadásra került sor, a többszörösen kitüntetett és elismert táncművész és koreográfus páros, Rémi Tünde és Appelshoffer János közreműködésében. Az alkotópáros első önálló, egész estés műsora a tánc, zene és költészet hármas egységére épült és a leglényegesebb emberi érzéseket szemléltette.

A szerzők a tánc nyelvén meséltek a magyar történelem zivataros és sorsfordító eseményeiről, megmutatva az egyéni sorstragédiákat és boldogságokat. A darabot a magyar irodalom legfontosabb költőinek egy-egy verse egészítette ki László Zsolt, a Radnóti Színház Jászai Mari-díjas színművészének előadásában. A zenei kíséretről Dresch Mihály dzsesszzenész és az Ötödik évszak nevű formáció gondoskodtt ifj. Csoóri Sándor vezetésével.

Január 22-én délután az idén 75 éves Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása is megnyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Gaál János 33 évet töltött a Néprajzi Múzeumban restaurátoraként a magyar kultúra még megmaradt tárgyi emlékeinek helyreállításával, gyakran megmentésével. A múzeum bútorgyűjteményének és egyházi gyűjteményének relikviái mellett például katolikus és református templomok, ráadásul a Pannonhalmi Apátság és a sárospataki Rákóczi-vár berendezését is restaurálta, antikvitásakat konzervált és rekonstrukciókat gyártott, a szívéhez közel került eszközök ugyanakkor alkotásra késztették.

A március 9-ig érzékelhető kiállítást Vargyas Gábor néprajzkutató nyitotta meg.

mti