A Richter új gyógyszerkészítményt vezetett be Európában

A Richter új gyógyszerkészítményt vezetett be Európában

A Richter Gedeon Nyrt. a Terrosa bioszimiláris teriparatide készítményének európai bevezetéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A vállalat információja alapján a Terrosát a felnőtt páciensek ugyanazon indikációs területeken használhatják ezután, mint az Eli Lilly által kifejlesztett Forsteo készítményt.

A készítményt a magas csonttörési kockázatnak kitett férfiaknál és poszt-menopauzás nőknél kialakult oszteoporózis kezelésére, amellett a magas csonttörési kockázatnak kitett férfiaknál és poszt-menopauzás nőknél a tartós glükokortikoid kezelés okán kialakult oszteoporózis kezelésére alkalmazható – írták.

Az információ alapján bizonyítást nyert, hogy poszt-menopauzás nők tekintetében a gerinctörések és másfajta csonttörések – kivéve a csípőcsont törését – bekövetkezési gyakorisága szignifikáns mértékben mérséklődött.

A készítményt a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG. hozta létre. A Richter ugyanakkor Terrosa márkanév alatt leányvállalatain át vezette be Európában, a referenciatermék szabadalmi védettségének 2019. augusztusi lejáratát követően.

Az Európai Bizottság a Terrosa forgalombahozatali engedély kérelmét 2017 januárjában hagyta jóvá. Az Európai Bizottság döntése az Európai Unió mind a 28 tagállamára, sőt még az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaira vonatkozik.

A bioszimiláris gyógyszer olyan, biotechnológiai úton előállított portéka, amit úgy fejlesztettek, hogy az rettentően hasonló legyen egy már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez (a referenciatermékhez).

A teriparatide a emberi parathyroid hormon biológiailag aktív részével bioszimiláris, a természetes hormont helyettesíti, és a csontképzést serkenti.

A hamburgi székhelyű Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG bioszimiláris gyógyszereket a Föld minden piacára fejlesztő társaság, a fővárosi székhelyű Richter Gedeon Nyrt. és a hamburgi székhelyű HELM AG biotechnológiai együttes vállalata. A Richter Gedeon Nyrt. a közép-kelet-európai régió egyik óriási gyógyszeripari vállalata több mint 100 országra kiterjedő hálózattal. A hamburgi székhelyű HELM AG az egyik hatalmas, több mint 30 országra kiterjedő vegyipari és gyógyszeripari termékeket forgalmazó cég.

mti