A Volkswagen-csoport egy, a háromdimenziós hologramok területén fontos technológiai vállalatba fektet be

A Volkswagen-csoport egy, a háromdimenziós hologramok területén fontos technológiai vállalatba fektet be

A Volkswagen kisebbségi tulajdonosként bevásárolta magát a SeeReal Technologies vezető technológiai vállalatba. Ez a részesedés módot nyújt a Volkswagen-csoport részére, hogy hozzáférjen az autóiparban használt monitorok technológiáját érintő jövőorientált kiterjesztett valósághoz. A kutatási projekt révén a konszern olyan kulcsfontosságú tudáshoz jut hozzá, amellyel a jövőbeni közlekedést még biztonságosabbá és komfortosabbá teheti.

Az utakon előforduló, potenciálisan veszélyes helyzeteket háromdimenziós vetítéssel jelenítik meg a vezető közvetlen környezetében, kifüggesztett “érintésvezérelt” képernyők veszik keresztül a vezérlőegységek helyét, partnerek és telefonbeszélgetések, amelyek hologram formájában jelennek meg, míg az utasok a levegőben játszanak háromdimenziós tetrist. Ezek a pillanatnyilag csak elképzelés formájában létező tervek lassan valósággá válhatnak az autóiparban.

A head-up display, mint megoldás már jelen van a piacon és egy korlátozott felületen képes az információk megjelenítésére. Ezzel szemben a tisztán elektromos Volkswagen ID. 3 tekintetében – aminek forgalmazása 2020-tól indul – az információkat a vezető látóterébe vetítik, közvetlenül kapcsolódva a vezető környezetéhez egy kiterjesztett valóságon alapuló head-up display (HUD) megjelenítőn át.

A head-up display megjelenítők jövőbeli generációiban a háromdimenziós vetítések észrevétlenül illeszkednek a környezetbe, lehetővé téve a vezető közvetlen közelében, és tőle távolabb is az továbbfejlesztett megjelenítő koncepciók használatát. A következő években a tradicionális műszerfalak idejétmúlttá válhatnak és a járművek irányítása virtuális kapcsolók és megjelenítők segédkezésével történhet. A járműben helyet foglalók mindannyian használhatják a háromdimenziós, “érintésvezérelt” megjelenítőket az információk természetes látványként történő megjelenítésére vagy más interakciókhoz.

A SeeReal Technologies cég kutatásai is ezt a területet ölelik fel és igen biztató ütemben haladnak. Dr. Axel Heinrich, a Volkswagen-csoport innovációért felelős vezetője mindent összevetve nyilatkozott ezzel kapcsolatban: “A kiterjesztett valóság centrális alkotója lesz a jövő mobilitási és interakciós koncepcióinak. Mi ennek köszönhetően összpontosítunk olyan kulcsfontosságú technológiákra, mint a holográfia, amely ezt a korszerű valóságot igazán irreális módon tárja a közönség elé. Ehhez az izgalmas projekthez mi biztosítjuk az autóipari feltételeket, a háromdimenziós technológiai szakértelmet ugyanakkor a SeeReal garantálja.”

A Volkswagen-csoport Innovációs részlege és a technológiai társaság közti kutatási partnerség – drezdai és luxemburgi helyszínekkel – már 2018. végén elindult.