Állatokkal a földrengés-előrejelzésért

Állatokkal a földrengés-előrejelzésért
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Kína úgy látszik, mindent megpróbál bevetni, hogy elkerülje a földrengés okozta katasztrófákat. A kelet-kínai Nanking városban több állattartó telepet is földrengés-megfigyelő állomássá minősítettek.

Az állattelepek tulajdonosainak, illetve az ott dolgozóknak a feladata, hogy az állatok viselkedését figyelemmel kísérjék, és naponta kétszer jelentést tegyenek. Ugyanakkor, ha szokatlant tapasztalnak, akkor azonnal értesíteniük kell a központot. Egyes farmokon a megfigyelés pontosságának növelése céljából kamerákat is elhelyeztek. Ismertetőjük szerint szokatlannak kell tekinteni, ha a csirkék csipegetés helyett repkednek, vagy ha a halak kiugranak a vízből, illetve a békák csoportos vonulásba kezdenek.

A földrengés-megfigyelő központ választása kizárólag olyan telepekre korlátozódik, ahol legalább három faj és együtt, és a telep távol van gyáraktól és bányáktól.

Az állatok viselkedésének megváltozása földrengések előtt nem ismeretlen. 1970-ben 58 vadon élő állat esetében figyeltek meg rendellenes viselkedési jeleket a földrengéseket megelőzően. 1975-ben észrevették, hogy egyes hibernált kígyók már hat hónappal a földmozgások előtt elhagyták barlangjaikat. 2010-ben is szokatlan viselkedést jegyeztek fel állatkerti dolgozók az ott élő állatokkal kapcsolatosan és még abban az évben egy 7,1-es erősségű földmozgás követelt majdnem háromezer emberéletet.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather