Decemberben a vártnál jobban növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

Decemberben a vártnál jobban növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

A vártnál nagyobb mértékben nyolc havi csúcsra emelkedett decemberben az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban a foglalkoztattak számának a növekedése az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet közzétett mondanivalója alapján.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing, ADP) kimutatása alapján decemberben szezonális kiigazítással 202 ezerrel növekedett novemberhez képest az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban a foglalkoztatottak száma.

Novemberben 124 ezer volt a foglalkoztatottak számának havi növekedése, decemberre ugyanakkor gazdasági szakértők ennél nagyobb, 160 ezres növekedést vártak. A decemberben ténylegesen elért 202 ezres növekedés nyolc hónapja, április óta a legmagasabb volt. Áprilisban 255 ezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma.

A december havi 202 ezres növekedésből a termelőipari ágazatok 29 ezerrel vették ki a részüket, a szolgáltatóipari ágazatokban mindazonáltal 173 ezer volt a növekedés.

A szolgáltatóipari ágazatok közül csak az információs és vendéglátási szolgáltatásokban történt létszámcsökkenés, az alkalmazottak száma 14, ezenkívül 21 ezerrel mérséklődött. A legnagyobb növekedést a kereskedelmi, szállítási és közüzemi ágazatok érték el 78 ezer új állás létesítésével. A szakmai és vállalkozásbeli szolgáltatásokban 61 ezer új munkahely létesült, a tanításban és egészségügyben ugyanakkor 49 ezer.

A termelőiparban elért növekedés csakis az építőiparnak volt köszönhető: 37 ezerrel növekedett az építőipari alkalmazottak száma, ebből 7 ezret vont le a feldolgozóiparban és egy ezret a nyersanyag- és bányaiparban bekövetkezett létszámcsökkentés.

MTI