Dupla GUINNESS világrekordot ünnepel a BMW

Dupla GUINNESS világrekordot ünnepel a BMW

A bajor prémiumgyártó ugyanabban az időben döntötte meg a leghosszabb drift és a leghosszabb páros drift világrekordját a modern és az előző generációs BMW M5 sportlimuzin-duóval.

A korszerű BMW M5 (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 10,5 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 241 gramm / km) nevéhez máris két világrekord fűződik: 2017. december 11-én, a dél-karolinai Greer településében fedezhető fel BMW Performance Centerben Johan Schwartz, a bajor prémiumgyártó vezetéstechnikai instruktora megállás nélkül, nyolc órán és 374,2 kilométeren át tartotta megszakítás nélküli csúszásban a modern sportlimuzint, amely a fellocsolt körpályán beállította a leghosszabb drift új GUINNESS világrekordját. Pazar mutatványával Johan Schwartz a korábbi, 230,1 kilométeres világrekordot döntötte meg.

A GUINNESS világrekordhoz elengedhetetlen, nyolc órán keresztül tartó permanens csúszáshoz egy speciálisan erre a célra előállított üzemanyag-utántöltő rendszer kifejlesztésére volt szükség, amit a BMW az észak-karolinai Detroit Speed műhellyel együtt alkotott el. A vadászrepülőgépek levegőbeni üzemanyag-utántöltési technológiájára épülő rendszer lehetővé tette a modern BMW M5 drift közbeni tankolását, amit Johan Schwartz háttércsapatának kézzel kellett véghezvinnie. Tankoláskor a GUINNESS világrekordra törő BMW M5 mellé egy előző generációs testvérmodell csúszott be, aminek hátsó üléssorából manuálisan töltötték újra a mutatványhoz létfontosságú üzemanyagot. A második BMW M5 modellt a BMW Performance Center vezető instruktora, Matt Mullins vezette. A manuális utántöltést a Detroit Speed műhely munkatársa, Matt Butts csinálta.

„Alaposan begyakoroltuk az üzemanyag-utántöltést a világrekord-kísérlet előtt, mivel rendkívül kicsi volt a hibahatár. Mind izgatottan vettünk részt Johan mutatványában és boldogok vagyunk, hogy segíthettünk a BMW-nek visszahódítani a rekordot” – nyilatkozott Matt Butts.

A bajor prémiumgyártó egyúttal a leghosszabb páros drift GUINNESS világrekordját is megdöntötte: a felvizezett pályán Johan Schwartz és Matt Mullins egy egész órán keresztül csúszott egymás mellett párhuzamosan, 79,3 kilométeren át.