Egon Schiele első mesterműve kerül kalapács alá

Egon Schiele első mesterműve kerül kalapács alá

Egon Schiele osztrák festőművész első számottevő olajfestményére – mely egy női aktot szemléltet – licitálhatnak a kíváncsiskodók a Sotheby’s aukciósház május 16-ára meghirdetett New York-i árverésén.

Az 1909-ben készült Danae című alkotás leütési árát 30 és 40 millió dollár (8,6-11,5 milliárd forint) közé becsülik a szakértők – írta a theartnewspaper.com.

„A Danae egy merész és őrületes alkotás, Schiele sajátos művészetének bemutatkozása” – jegyezte meg Simon Shaw, az aukciósház impresszionista és korszerű művészeti részlegének társvezetője.

Habár Schiele meglehetősen fiatalon, mindössze 28 évesen halt meg 1918-ban, tekintélyes számú papírrajzot hagyott maga után. A Danae, amit a művész 19 évesen festett, az első nagyméretű, figurális festménye.

Az alkotást 2013-ban kiállították a Philadelphiai Művészeti Múzeumban Schiele mentora, Gustav Klimt egy aktjával közösen. Mindkét festményt az angol milliárdos, Joe Lewis adta kölcsön a tárlatra.

A májusi aukciót megelőzően a Danae Hongkongban vendégeskedik.

Az aukción elkelt legdrágább Schiele-alkotás az osztrák festőművész egy 1914-ből való ritka települési látképe, amely 39,8 millió dollárért cserélt gazdát 2011-ben a Sotheby’s árverésén.

mti