Előző évben 7,9 millió turista látogatott el Prágába

Előző évben 7,9 millió turista látogatott el Prágába

Előző évben 7,9 millió turista látogatott el Prágába, 3,2 százalékkal azaz 242 ezerrel több, mint 2017-ben – közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A cseh fővárosba vendég turisták közül 6,7 millió volt határon túli állampolgár, főleg németek (14 százalék), amerikaiak (7 százalék), britek és oroszok (6-6 százalék), sőt még olaszok és kínaiak (5-5 százalék).

A kereskedelmi szálláshelyeken a turisták 18,3 millió éjszakát töltöttek el. A leghosszabb ideig az oroszok (4 nap), az olaszok (3 nap), emellett a kínaiak és a dél-koreaiak (2 nap) tartózkodnak a Moldva-parti metropolisban.

Az internacionális konferencia-turizmus keretében előző évben 540 ezer határon túli látogatott el Prágába, 50 ezerrel több, mint 2017-ben.

Az önkormányzat alapján ugyan a turizmus óriási bevételt jelent Prágának, de több negatív következménye is van, főleg a történelmi belvárosban. Ott nagyszámú szórakozóhely működése okán súlyos probléma a magas éjszakai zajszint, amelyiknek csökkentése a közelmúltban bevezetett úgynevezett éjszakai polgármester egyik legszámottevőbb feladata.

A problémák következtében a rendszerváltás óta eltelt 30 év alatt a történelmi belváros lakosainak száma 44,5 ezerről 29 ezerre mérséklődött. Az önkormányzat az utóbbi időben programokat fejlesztett ki, melyek célja, hogy tehermentesítse a belvárost és a határon túli turisták egy részét a külvárosok felé vigye el.

mti