Előző évben 7,9 millió turista látogatott el Prágába

Előző évben 7,9 millió turista látogatott el Prágába
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Előző évben 7,9 millió turista látogatott el Prágába, 3,2 százalékkal azaz 242 ezerrel több, mint 2017-ben – közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap a statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A cseh fővárosba vendég turisták közül 6,7 millió volt határon túli állampolgár, főleg németek (14 százalék), amerikaiak (7 százalék), britek és oroszok (6-6 százalék), sőt még olaszok és kínaiak (5-5 százalék).

A kereskedelmi szálláshelyeken a turisták 18,3 millió éjszakát töltöttek el. A leghosszabb ideig az oroszok (4 nap), az olaszok (3 nap), emellett a kínaiak és a dél-koreaiak (2 nap) tartózkodnak a Moldva-parti metropolisban.

Az internacionális konferencia-turizmus keretében előző évben 540 ezer határon túli látogatott el Prágába, 50 ezerrel több, mint 2017-ben.

Az önkormányzat alapján ugyan a turizmus óriási bevételt jelent Prágának, de több negatív következménye is van, főleg a történelmi belvárosban. Ott nagyszámú szórakozóhely működése okán súlyos probléma a magas éjszakai zajszint, amelyiknek csökkentése a közelmúltban bevezetett úgynevezett éjszakai polgármester egyik legszámottevőbb feladata.

A problémák következtében a rendszerváltás óta eltelt 30 év alatt a történelmi belváros lakosainak száma 44,5 ezerről 29 ezerre mérséklődött. Az önkormányzat az utóbbi időben programokat fejlesztett ki, melyek célja, hogy tehermentesítse a belvárost és a határon túli turisták egy részét a külvárosok felé vigye el.

mti

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather