Felszentelték Kepenyes Pál szobrait Kondoroson

Felszentelték Kepenyes Pál szobrait Kondoroson

Kepenyes Pál világhírű szobrászművész három alkotását adták át a szülővárosában, Kondoroson; a Robbanás a világmindenségbe és a Túlszárnyalt akadályok című alkotások a városháza dísztermébe kerültek, ameddig a bronzból készült Önarckép című mellszobrát a városháza előtti téren állították fel.

Legnélkülözhetetlenebb saját magunk megtalálása, míg az ember ki van téve a történelemnek – idézte Kepenyes Pál Mexikóban élő magyar szobrászművész szavait Fekete Péter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára Kepenyes Pál életútját ismertetve közölte: a művész Kondoroson született 1926-ban. Előbb az Iparművészeti, ezt követően a Képzőművészeti Főiskolára járt, ám életébe beleszólt a történelem: előbb mint osztályidegent kirúgták, ezt követően 1950-ben koholt vádak alapján tíz év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték. 1956-ban szabadult, részt vett a forradalom utcai harcaiban, ezután november 21-én elhagyta az országot.

Bécs, Párizs, Belgium és Bilbao után áthajózott Mexikóba, ahol megtalálta második hazáját. Páratlan, az expresszionizmus, a szürrealizmus hatását mutató megjelenése és ezer közül is felismerhető ékszerei elhozták neki az elismerést és a világsikert. Arisztotelész Onassis, Liz Taylor, Bill Gates és Madonnán kívül nagyszámú amerikai és európai elnökfeleség, milliárdos és hollywoodi sztár vásárolt tőle, de az ő 15 méter magas, A nap népe című szobra fogadja az acapulcói reptérre érkező utasokat is – hangoztatta Fekete Péter.

A most 92 éves művész élete és példája azért is jelentős, mert soha nem felejtette el, hogy honnan jött, honnan származik, hol gyúrta kisgyerekként első alkalommal az agyagot – mondta az államtitkár.

Fekete Péter köszöntője elején átnyújtatta ajándékát Kondoros vezetőinek, két, az 1923-as és az 1926-os esztendőkből származó, a kondorosi csárdát ábrázoló fényképfelvételt, kérve, hogy azokat juttassák el Kepenyes Pálnak, mivelhogy a művész gyermekkorában hasonló állapotban láthatta a csárdát.

Dankó Béla, a térség országgyűlési követe (Fidesz) kijelentette, hogy igazi összegfogás eredményeként került a három alkotás Kondorosra, tudniillik kellett hozzá az önkormányzat, a Kondoros és Környéke Polgári Összefogás Egyesület és az Emmi közreműködése. A három alkotást végül 20 millió forintért állították fel, melyet egész egészében a szaktárca finanszírozott.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere nyomatékosította, hogy a település nagyon sok legendája közé került Kepenyes Pál – utalva a csárdához kapcsolódó Rózsa Sándorra, az olimpiai bajnok Balczó Andrásra és Ónodi Henriettára. A művész első alkalommal 1992-ben látogatott haza, és akkortól többször is megfordult Kondoroson.

A most átadott alkotásai közül a Robbanás a világmindenségbe és a Túlszárnyalt akadályok című alkotások a városháza dísztermébe kerültek, amíg a márványalapzaton található, bronzból készült Önarckép című mellszobrát a városháza előtti téren állították fel.

MTI