Fenntartható eredetű alumíniumot használnak az Audi e-tron akkumulátorházához

Fenntartható eredetű alumíniumot használnak az Audi e-tron akkumulátorházához

Az Audi az első autógyártó a világon, amely megszerezte az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) által kiállított tanúsítványt.A „Performance Standard” tanúsítvánnyal az ASI igazolja, hogy az Audi fenntartható módon tervezi és gyártja az Audi e-tron modell akkumulátorházának alumínium elemeit. A tanúsítvány kiállítását harmadik fél bevonásával, független auditorok által végzett auditok előzték meg, amelyek az Audi győri, neckarsulmi és brüsszeli gyártási helyszíneit vizsgálták. Következő lépésként az Audi a beszállítói láncon belül is biztosítani kívánja ezeknek az alkatrészeknek a fenntartható voltát. Ennek eléréséhez a társaság konkrétan olyan partnerekkel kíván egyesült erővel dolgozni, akik ugyancsak megszerezték az ASI tanúsítványát.

Az alumíniumnak fontos funkciója van a járművek tekintetében, viszont a gyártás folyamatában igen energiaigényes anyag. Az Audi ennek köszönhetően tekintélyes figyelmet szentel az általa kiegészítő komponensek fenntarthatósági értékének és az anyaggondozás kérdésének. „Az Audi a egész beszállítói lánc alatt a fenntarthatóságra törekszik.” – nyilatkozta Bernd Martens, az igazgatótanácsnak a beszerzés és IT területekért felelős tagja. „Az Aluminium Stewardship Initiative (ASI) szervezetének új tanúsítási programja átláthatóságot teremtett.” Martens hangoztatta még, hogy az akku, mint a korszerű, tisztán elektromos Audi e-tron egyik fő eleme mindössze a kiindulás volt. Az Audi alapvető célja, hogy a világon többfelé fedezhető fel termelési helyszínein saját fejlesztési, beszerzési és gyártási folyamatait a lehető legtöbb alumínium alkatrész tekintetében auditáltassa. Kijelentette, hogy ezen kívül az Audi hosszú távon is elkötelezett a fenntarthatóság mellett, amit az ASI tanúsítványt szerzett partnereken azonfelül az adott beszállítói láncban feljebb található beszállítókon át kíván biztosítani.

Az Audi már 2013. elejétől együttműködik az ASI szervezetével. Az előző években a szervezet kidolgozta és bevezette teljes körű fenntarthatósági szabványait. Ebben helyet kapnak környezeti, társadalmi és gazdaságetikai kritériumok is, amelyek végigkísérik a folyamat minden szakaszát, kezdve a bauxit, mint nyersanyag kibányászásával a feldolgozás, a gyártás folyamatán át egészen az újrahasznosításig. Az anyaggondozás feltételei közt példának okáért megjelenik, hogy az adott cég a források megóvásával kezelje az anyagot, átfogó életciklus analízist készítsen és termékeinek megalkotásakor vegye figyelembe azok későbbi javítási és újrahasznosítási lehetőségeit.