Gőzmosógéppel a kisbabák egészségéért

Gőzmosógéppel a kisbabák egészségéért

Az újszülöttek részére kiemelten meghatározó a higiénia, a család részére ugyanakkor az, hogy a mindennapos otthoni feladatokat a lehető leggyorsabban és legkönnyebben tudják elvégezni. Egy haladó szellemű mosó-szárítógép időt, energiát, sőt, helyet is spórol a családnak. Az LG hazai képviselete most egy védőnőt kérdezett meg arról, hogy a szülőknek milyen szempontokat ajánlott figyelembe venniük egy új gép megvásárlásakor.

Mikor is új jövevény érkezik az otthonba, hirtelen komoly fejtörést okoz a ruhatisztítással kapcsolatos logisztika: a kisbabák bőre érzékenyen reagál a tisztítószerekre és a higiéniai termékekre, a hangos mosógép flottul megzavarja a kisbaba álmát, a villámgyorsan koszolódó textilpelenkákból és rugdalódzókból mindazonáltal jó párat be kell szerezni ahhoz, hogy állandóan kéznél legyen egy friss és tiszta darab a kicsi részére. Sok mai mosó-, azonfelül mosó-szárítógép már letisztult megoldásokat ad a fenti problémákra.

„A baba ruháit, főként az első hónapokban, ajánlatos külön mosni a család többi tagjának ruháitól, ugyanis a ruha szövetszálai közt feltétlenül visszamarad valamennyi mosószer és öblítő, ami azután a baba bőrével érintkezik” – mondta Csősz Katalin, védőnő. „Az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek bőre sokkal vékonyabb, mint a miénk: vékonyabb a szaruréteg, a hám- és a kötőszövet kapcsolata lazább, így a bőr sokkal sérülékenyebb, és fogékonyabb a kórokozókkal szemben. Ajánlatos így vegyszermentes mosási módszereket alkalmazni.”

A vegyszermentes tisztítás mellett a kellemetlen szagok megszüntetésében is sebes segítséget nyújt egy gőzölős mosógép – ezt a szerepkört a „Steam” megnevezés jelöli a készülékeken. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz nemcsak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének 99,9 százalékát is eltávolítja. „Régebben a kismamák vasalással fertőtlenítették a tiszta pelenkákat, babaruhákat -egy gőzmosógéppel napjainkban már erre nincsen szükség” – tette hozzá a védőnő.

A gőzmosás kétségtelen előnyei mellett a mai, haladó szellemű mosógépek olyan megoldásai, mint a „Turbowash” szerepkör, villámgyors és alapos mosást tesznek lehetővé, ezzel megkönnyítve a család időbeosztását. Egyes mosógép-funkciókat konkrétan a kisgyermekesek igényeire szabtak: mint amilyen a „Baby Care” program, ami meleg vizes öblítéssel sokkal eredményesebben távolítja el a mosás esetén a ruha szálai közt maradt mosószert, és szupercsendes, rezgésmentes mosást kínál, hogy semmi se gátolja a kicsit a pihenésben. A korszerű, Wi-Fi kapcsolattal ellátott mosó-szárítógépek ezenkívül már mobil alkalmazáson át is irányíthatók, extra kényelmet biztosítva a szülőknek.

„Az első hetekben, hónapokban ezernyi a tennivaló, mindemellett a kicsik sokszor összepiszkolják magukat, így gyakran kell cserélni a textilpelenkákat és a rugdalódzókat. A babaolaj használatától mindazonáltal megsárgulnak a ruhák, mert a textil felszívja a baba bőréről az olajat. Az olajos, zsíros szennyeződéseket sokkal könnyebb a gőz erejével, melegen eltávolítani” – mondta Csősz Katalin. Ha a baba ruhája a használat alatt nem lett piszkos, egy 20 perces gőzfrissítés szélsebes segítséget nyújthat, ugyanis a forró gőz felfrissíti, fertőtleníti a kevésbé szennyezett textílákat, ráadásul eltávolítja a kellemetlen szagokat és több anyag során a gyűrődéseket is. Mivel a kicsik sebesen nőnek és jóformán hétről hétre új „ruhatárra” van szükségük, a gőzfrissítési programnak betudhatóan nem kell jókora mennyiségű babaruhát felhalmozni, merthogy azok sebesen újra használhatóvá válnak.

Ha a család mosó-szárítógépet választ, a gépi szárításnak hála nemcsak a teregetés spórolható meg, de a vasalás is sokkal könnyebbé válik, és két gép helyett csak egy foglalja a helyet a fürdőszobában. Hozzávetőlegesen állandóan használatban található, lakóhelyünk díszének semmiképp sem nevezhető szárítóállványt is gond nélkül leválthatjuk egy szárítógéppel, ezáltal ezzel is helyet spórolunk, mindemellett egy mosó-szárítógép kevesebbe is kerül, mint ha egy ugyanolyan kategóriájú mosógépet és külön szárítógépet vásárolnánk. Egy ilyen vegyített, gőzölős mosó-szárítógéppel a környezetet is kevésbé terheljük, ugyanis kevesebb vizet és áramot használunk fel, mint két külön gépezet során, mindemellett akár vegyszermentesen varázsolhatjuk tisztává a ruhákat. A bababarát, szupercsendes mosó-szárítógépekben kevesebb a mozgó alkatrész, ami megbízhatóbbá teszi a motort – egy LG gép tekintetében példaként emiatt már 10 év garanciát is vállal a vállalat a masina ún. Direct Drive motorjára.