Henics Tamás és Mihó Attila kapta a Halmos Béla-díjakat

Henics Tamás és Mihó Attila kapta a Halmos Béla-díjakat

A Halmos Béla-emlékérmet Henics Tamás, a Halmos Béla-vándorhegedűt ugyanakkor Mihó Attila kaphatta meg, a Táncház Napjához kapcsolódó zeneakadémiai koncerten.

A Tradíciók Háza közlése alapján Henics Tamás kutatóorvos a magyar kulturális szokások átörökítéséért, a népi műveltség mindenre kiterjedő megismertetéséért kapta a díjat. „Választott szakmája, hivatása mellett belülről jövő késztetésből, lelkesedésből, önzetlenül teszi a dolgát a népművészet területén. Soha, semmilyen ellenszolgáltatásra nem számítva, gyakran a saját jövedelméből áldozva rá” – áll a méltatásban.

A vándordíjat, Halmos Béla egykori hegedűjét olyan aktív, táncházakban muzsikáló, 40 év alatti, tradícióknak megfelelő népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki határokon átívelő munkássága esetén élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

Mihó Attila hegedűművészt előkelő szakmai munkája, gyűjtési munkáiból származó tapasztalatszerzésének hála hamisítatlan hangzásvilága okán jelölték a díjra. Mint írták, „nem kizárólag tanulta, most több zeneiskolában is átadja a tudását, megszerzett tapasztalatait, tanítványai felnéznek rá, örömmel tanulnak tőle. A gyimesi népzene alfája az aktuális népzenei életben.” Múlt évben felvették a Magyar Állami Népi Együttes prímásai közé. „Mind a volt és aktuális tanítói, mind diákjai körében szeretett, és nagyra becsült zenész, aki jókora figyelemmel, és odaadással teljesíti az épp aktuális feladatait” – olvasható a méltatásban.

A díjátadót megelőző ünnepi koncertet Mestereink öröksége címmel tartották meg. A fellépők ezzel állítottak emléket egyfelől a korábbi periódus népzenekutatóinak, Seprődi Jánosnak, Lajtha Lászlónak vagy Jagamas Jánosnak, továbbá a közelmúltban elhalálozott folkloristáknak, Kallós Zoltánnak és Borbély Jolánnak.

MTI