Kezdődik a SzólóDuó Internacionális Tánc Rendezvény

Kezdődik a SzólóDuó Internacionális Tánc Rendezvény

Kezdődik a 21. SzólóDuó Internacionális Tánc Rendezvény, melynek célkitűzése, hogy a kezdő és rutinos alkotókat, táncosokat bátorítsa, hogy legkorszerűbb alkotásaikat megismertessék a közönséggel. A fesztivált az Orkesztika Alapítvány rendezi meg.

Az Orkesztika Alapítvány idei fesztiválját négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a újabb pályázók mindazonáltal videón át adhatták be jelentkezésüket – áll a szervezők közleményében.

Azok a résztvevők, akik továbbjutottak a versenyprogramba, szakmai visszajelzést kapnak a zsűritől, ezzel segítve alkotói fejlődésüket. A legjobb produkciók a zsűri döntése és a nézőközönség szavazatai alapján nyerik el a díjakat.

A versenyprogram legjobbjait a SzólóDuó 2020 gálaesten láthatja a nézőközönség.

Az idén csaknem 70 pályázatból válogatta ki a szakmai zsűri versenyprogramba továbbjutó 19 produkciót, amely a MU Színházban mutatkozik be.

A gálaesten az ez évi év legjobb produkciói mellett fellép Fehér Ferenc The Station című duettjével, a parádé vendégelőadói, azonkívül Mándy Ildikó, sőt még a tavalyi parádé díjazottjai, Antonia Bischof, Djamila Polo, Kenji Shinohe és Perjési Patrik.

A parádé ideje alatt kísérőprogramokat is rendeznek. Az Ork_Kota_Platform 2020, a Kontakt Táncért Alapítvány és az Orkesztika alapítvány évek óta futó pályázati kezdeményezése keretében egyperces táncfilmeket láthatnak a látogatók. A kísérőprogramok közt vannak azok a nyitott beszélgetések is, amelyeken az szerzők visszajelzést kaphatnak a mesterség jeles képviselőitől és a közönségtől.

Délelőttönként az Orkesztika Alapítvány MOHA – Mozdulatművészek Házában szakmai workshop keretében Anna Piotrowska kurzusára várják a profi és kezdő táncosokat.

Az 1991-ben létrejött Orkesztika Alapítvány esélyt kínál a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a akadémiai kutatásra, az önkifejezésre, a fejlődésre alkotóknak és az érdeklődőknek hasonlóképpen. Fő működési színtere, a MOHA – Mozdulatművészek Háza, egy nyitott stúdió, amely mindenki részére elérhető műfaji, stiláris illetve egyéb szelekciótól mentesen. A független alkotókat, társulatokat, kísérletező műhelyeket próbalehetőséggel és fellépési lehetőséggel patronálja. Rendszeres tanfolyamok, intenzív kurzusok színtere, ezenkívül otthont ad a tánc ihlette társművészeti eseményeknek, képző- és fotóművészeti kiállításoknak és közösségi eseményeknek. A stúdióban elérhető az Orkesztika Alapítvány gyűjteménye is, melyben tánctörténeti fotó- és videó ritkaságok mellett az alapítvány kutatói, hagyatékfeltárói munkáinak eredményeit magába foglaló szakkönyvek is fellelhetőek.

MTI