Megalakult az informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció Balatonfüreden

Megalakult az informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíció Balatonfüreden

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) Balatonfüreden. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyomatékosította, a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen tartományban dolgozó szervezetek együttműködéséhez.

A háromnapos Infotér szimpózium nulladik napján a Digitális jólét program (djp) szakmai vezetője, Gál András Levente közölte, hogy a csaknem 70 magyar és internacionális céget, egyetemet, akadémiai műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, lényeges tagjává válva az internacionális mesterséges intelligencia közösségnek.

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy szövetségben határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában, emellett az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági behatások elemzésében – fejtette ki a szakmai vezető.

Kijelentette még: a koalíció üzemelését, melyhez újabb 20 szervezet jelezte csatlakozási szándékát, a Digitális jólét program biztosítja.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter alapján a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia által generált kihívásokra, platformot teremtve az ezen térségben dolgozó szervezetek együttműködéséhez.

A miniszter arról is beszélt, hogy napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melyet nagy tudású, döntésképes robotok jellemeznek. Releváns, hogy ezen okos gépekhez hogyan viszonyulunk és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre – húzta alá.

Soltész Attila, az Infotér elnöke emlékezett, hogy a mai értelemben vett mesterséges intelligencia az 1950-es évek óta van és fejlődik. Nyomatékosította: magas hozzáadott értékű munka történik ezen a szféraban, a koalíció létrejötte mindazonáltal nagymértékű gazdasági előnyt indukál, mindemellett javul általa Magyarország tőke- és munkaerő vonzó képessége.

Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció felkért elnöke, az Ericsson regionális igazgatója azt mondta, hogy „az fejlesztés vezérelte fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat”, meghatározó, hogy ezeket a változásokat úgy irányítsák a mesterek, hogy pozitívak legyenek. Így meghatározó, hogy a piac, a tudomány és az állam képviselői egyesült erővel gondolkodjanak.

Kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia generálta szakmai, jogi és akadémiai kérdésekre csak az érintettek állandó párbeszéde által születhet válasz.

A Mesterséges Intelligencia Koalíción belül kisvártatva munkacsoportokat hoznak létre, a következő hónapokban ugyanakkor „valódi szakmai pezsgés” jellemzi ezt követően a munkát – hangoztatta a koalíció elnöke.

mti