Modernizált a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Modernizált a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

Megújultak a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely kiállítóterei, bővült az állandó játékkiállítás.

Fülöp Péter, az EMMI politikai tanácsadója, a Szórakaténusz 40 éves gyűjteményének keresztmetszete című prezentáció megnyitóján kijelentette: a múzeum ünneppé kívánja varázsolni Katona József, Fényes Adolf és Kodály Zoltán településében a játszók hétköznapjait, és ünneppé hétköznapi elfoglaltsággá a játék ünnepét.

Közölte, nem titkolt pedagógiai cél, amit a kulturális kormányzat kiemelten fontosnak tart, hogy a modern ismeret átadásán túl, a múzeumba örömmel járó generáció később visszatérő vendéggé váljon.

Nem mindennapi kollekcióban fellelhetőek a népi játékok, az ősi eredetű csigacsont játékok, színvonalas kivitelezésű gyári játékok, emellett a gyermekirodalom és bűvészet remekei is, akárcsak Rodolfo több száz kártyapaklit és bűvészkönyv-ritkaságokat is magába foglaló hagyatéka – tette hozzá.

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója hangoztatta: tagintézményük, a Szórakaténusz felújítására a központi költségvetésből, a Kubinyi Ágoston-program keretéből kaptak segítséget. A munkálatokra 2016-ban és 2017-ben 30 millió forint segédkezést nyertek el, amit 3 millió forint önrésszel egészítettek ki. Kalmár Ágnes osztályvezető, a tárlat kurátora hangoztatta: radiátorokat, parkettát és nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a villamoshálózatot és kifestettek. A kupola új üvegeket és a múzeumi eszközök védelmében fényvédő fóliát kapott, megújultak és kibővültek a kiállítóterek is. A múzeum nagyjából 60 ezer darabos gyűjteményéből állandó tárlatukba csaknem 6 ezret állítottak ki, azokat mozgásérzékelők hatására megjelenő fény- és árnyjátékokkal, filmekkel egyesült erővel tekinthetik meg a vendégek. A több ezer éves régészeti eszközök az agyagból, csontból, fakéregből és fából készült játékok, sípok mellett a két legkorábbi bemutatott bemutatóanyag 1780-ból származik, egy 350 darabos francia mozaikrejtvény vagy puzzle, és egy német miniatűr lottó-játék.

A körgalérián több mint 20 nép tradicionális játékaiból készítettek összeállítást. A kibővült állandó tárlatban helyet kaptak a Kozma Lajos és Lesznai Anna illusztrálta könyvek, vagy olyan ritkaságok, mint Kner Izidor vagy Pogány Vilmos könyvei. Kiállítottak néhányat a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek magyar játékkészítő műhelyeinek tárgyaiból, ugyanakkor az ’50-es években a Játékfelülvizsgáló Bizottság engedélyével készült játékokból is. A kiállítás Antoni Rozi és Nádas László játéktervező iparművész házaspár tárgyaival, az 1980-as évek játékaival zárul.

mti