Múzsák és művészek újabb történeteit ismerteti Gerevich József kötete

Múzsák és művészek újabb történeteit ismerteti Gerevich József kötete

Huszonhárom újabb történetben ismerteti múzsák és művészek kapcsolatát a művészetpszichológiai eszközeivel Gerevich József pszichiáter, a Teremtő vágyak című könyvének most megjelent harmadik kötetében.

„Ez a könyv sok mindenben hasonlít az eddigiekhez, mivel mindegyikben van egy találkozás, az összes egy vagy több festményből indul ki és ezeknek a háttértörténetét meséli el, viszont a korszerű kötetben sokkal több a magyar alkotó és eléggé sok olyan művész megjelenik benne, akikről a magyar nézők csak keveset vagy egyáltalán nem hallhatott” – fejtette ki Gerevich József pszichiáter, az érdeklődőknek adott interjújában.

Példaként említette Gwen Johnt, Sarah Goodridge-ot vagy Louis Waint, akikről magyar nyelven kevésbé jelent meg eddig semmi, ellenben internacionális szinten jól ismertek és több életrajzírójuk is létezik jól kutatható művészeknek számítanak. A magyar művészek közt megjelenik a kötetben Dénes Valéria és Galimberti Sándor, Rippl-Rónai József és Bányai Elza, Állam Lili és Bálint Endre, Czigány Dezső és Szilasi Borbála, tetejébe Berény Róbert és Breuer Etelka története.

A pszichiáter kijelentette, hogy a kötetek írásakor jellemzően első alkalommal a műalkotás ragadja meg, ezentúl kezdi el felfejteni a mű keletkezéstörténetét. Amennyiben van elég ügyirat róla és a kép mögött egy találkozás története is kirajzolódik, akkor bekerülhet a kötetbe.

Voltak olyan történetek, amelyeknél fölöttébb komoly nyomozást kellett folytatni egy-két szál kibontásáért és ez leginkább a magyar alkotókra volt jellemező – fűzte hozzá. „Magyarországon a festőkről igencsak kevés életrajz készül, így itt sokkal alaposabban kell utánajárni a dolgoknak, mint egy nemzetközileg ismert szerzőnél” – nyilatkozott.

Az első rész 2016-ban, a második múlt évben jelent meg, de már gyűlnek az újabb találkozások, ezáltal az olvasók a közeljövőben a széria negyedik kötetére is számíthatnak.

Gerevich József arról is beszélt, hogy párhuzamosan dolgozik a Szemfényvesztő művészet címmel készülő új könyvén.

„A korszerű kötet alapvető művészetpszichológiai kérdése az, melyet ez az előző három kötet is feszeget, hogy hogyan függ össze az élettörténet az alkotással. Erre próbálok válaszolni és típusokat, összefüggéseket keresni, ezekhez szolgálnak adalékul ezek a keletkezéstörténetek” – fűzte hozzá.

A Teremtő vágyak harmadik része a Noran Libro kiadó gondozásában jelent meg.

mti