Omega-kiállítás nyílik Szentesen

Omega-kiállítás nyílik Szentesen

Az Omega együttes 56 éves történetét képek és relikviák hozzájárulásával bemutató pompázatos prezentáció nyílik november végén a szentesi Koszta József Múzeumban – tájékoztatta a közgyűjtemény igazgatója a sajtó képviselőit.

Farkas László közölte, hogy a Gyöngyhajú lány elnevezésű művelődés- és rocktörténeti bemutató visszaidézi az együttes jelentős pillanatait az 1962-es alakulástól egészen napjainkig, ugyanakkor képet nyújt a 20. század második felének Magyarországáról is.

A 950 négyzetméternyi integrált kiterjedésű kiállításon képeket, posztereket, az együttes tagjainak egyéni tárgyait, ruháit, hangszereit láthatja ezután a nagyközönség egészen jövő májusig – közölte a szakmber.

A érdeklődők az Időrablók című nagylemez 3,65 méteresre nagyított borítóján át léphetnek be a kiállítótérbe, ahol az első teremben az Omega-játszótér fogadja őket. A gyermekeket ott a számukra készült hangszerek várják. A moziarénában mindazonáltal a zenekarról készült dokumentumfilmeket, riportokat tekinthetnek meg a kíváncsiskodók.

A kronologikus tematikát követő prezentáció első terme az 1962-es indulástól az Omega Red Star from Hungary című lemez 1968-as londoni megjelenéséig tartó időszakról szól. A következő egység a zenekar legsikeresebb korszakát, az 1970-es éveket idézi föl. A Léna teremben műhó ropog a érdeklődők lába alatt, a kiállítótérben mindazonáltal egy százéves orosz szánt, egy trojkát is elhelyeznek ezt követően. A modern Babilon terem a 80-as évektől a jelenig tartó korszakról szól és ott láthatók ezután az együttes legsikeresebb koncertjeinek felvételei is – mondta a múzeumigazgató.

A tárlatot a múzeum mesterei állították össze, kooperálva a zenekar tagjaival. Az anyag az elképzelések alapján Szentes után az országban több helyen is érzékelhető lesz ezt követően – tette hozzá Farkas László.

mti