Orfűn most lesz a tizenharmadik Medvehagyma-fesztivál

Orfűn most lesz a tizenharmadik Medvehagyma-fesztivál

Gasztronómiai különlegességek mellett kulturális programokkal és koncertekkel is várja vendégeit a Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén már tizenharmadik alkalommal rendeznek meg a Pécshez közeli Orfűn.

Serényi Róbert, a találkozó egyik főszervezője a fesztivált beharangozó pécsi sajtótájékoztatón közölte, hogy április 9. és 10. közt csaknem harminc programmal várják a résztvevőket.

A rendezvénysorozat április 9-én ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, ezután átadják az újonnan épült Orfűi Medvehagyma házat, ráadásul medvehagymaszobát avatnak a Kemencés Udvarban fel fedezhető Tájházban.

A résztvevők élményvonatra szállva utazást tehetnek a Pécsi-tó körül, szedhetnek a növényből és megkóstolhatják mesterszakácsok medvehagymás ételeit is.

Szombaton könnyűzenei koncertek mellett színházi műsorral készül a Pécsi Baptista Gyülekezet és a SonadorGrupo Színtársulat. Vasárnap többek között népzenei műsor és táncház is várja a résztvevőket, az esemény keretében kézművesek és helyi termelők kínálják portékáikat.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón mintaértékűnek nevezte, hogy a civil kezdeményezésként indult fesztivált az orfűi önkormányzat felkarolta, és hogy azt már a Baranya Megyei Önkormányzat is segíti.

Nagy Csaba (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke kitért arra, hogy a megyei önkormányzat csütörtökön adott be egy 65 millió forintos baranyai fejlesztést előirányzó TDM-pályázatot, melynek figyelemre méltó részéből Orfűt és környékét is fejleszteni kívánják.

A medvehagyma – népies nevén sásihagyma – gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár megközelítőleg az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze folytán a sószegény diétát tartók részére is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.

Szezonja csak pár hétig tart, de áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

MTI