A per című orosz film kapta a Verzió filmfesztivál közönségdíját

A per című orosz film kapta a Verzió filmfesztivál közönségdíját

A nézők szavazatai alapján Askold Kurov A per című filmje kapta a Verzió közönségdíját, a diákzsűri a legnagyobb hatású film díjával az amerikai Maisie Crow Jackson című alkotását honorálta Budapesten a 14. Verzió Internacionális Emberi Jogi Dokumentumfilm Esemény zárónapján.

A közönségdíjjal jutalmazott A per című film az orosz államgépezet által húsz év börtönre ítélt ukrán filmrendező, Oleg Szencov kafkai tárgyalását követi végig.

A legnagyobb hatású filmnek (Impact Award) ítélt Jackson az amerikai Dél társadalmi légkörét és a nőgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés összetett kérdéseit vizsgálja három olyan nő történetét át, akik eltérően viszonyulnak az abortuszhoz.

A diákzsűri két filmnek adott különdíjat, az egyik Ayse Toprak francia-német-török koprodukcióban készült alkotása, a Mr Gay Syria, olyan szíriai menekült férfiakról szól, akik a Mr. Gay World versenyre készülnek. A másik különdíjas alkotás a dán Emil Langballe Várakozás című filmje lett, amely egy Dániában élő afgán tinédzser lány és családja kitelepítés elleni küzdelmét szemlélteti.

A legjobb diákfilm díját – a kategória 12 filmje közül – a lengyel Pawel Ziemilski Kisvárosi cowboyok című 29 perces dokumentumfilmje nyerte el.

A 14. Verzió Internacionális Emberi Jogi Dokumentumfilm Parádén 44 országból öt nap alatt száz filmet mutattak be. Ezenfelül számottevő szakmai program, közönségtalálkozó, kerekasztal-beszélgetések, filmkészítő workshop, mesterkurzusok és konferenciák egészítették ki a programot.

A 14. Verzión szereplő alkotások három kategóriában versenyeztek. A nyerteseket Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűri elemei hirdették ki a Toldi moziban megtartott záróeseményen.

A Verzió Filmfesztivál november 23. és 25. közt Pécsett, november 23. és 26. közt Szegeden ad ízelítőt a legjobb emberi jogi dokumentumfilmekből.