Robotszerzetes egy buddhista pekingi templomban

Robotszerzetes egy buddhista pekingi templomban

„Robotszerzetest” alkalmaz egy külvárosi pekingi buddhista templom, de az okos szerkezetet inkább érdeklődéskeltő kezdeményezésnek, semmint a hívők meggyőzésének szánják – derül ki kínai sajtójelentésekből.

A Longquan (Sárkányforrás) nevű templom a Liao-dinasztia (907-1125) alatt épült, s épp tíz éve, hogy közössége arra szánta el magát, a kor modern eszközeit is a buddhizmus, a tradícióknak megfelelő kínai kultúra szolgálatába állítja. 2006-ban már blogokat, mikroblogokat indítottak kilenc nyelven.

Robotszerzetes egy buddhista pekingi templomban
Robotszerzetes egy buddhista pekingi templomban

A képregények, animációk és az internetes megjelenés, az online ismeretterjesztő publikációk mellett a robot inkább egyfajta színt hozott a templom életébe, tudniillik egyébként köztudottan az ország elismerten egyik legképzettebb szerzetesi közössége él és dolgozik a falai közt. Tekintélyes kutatói munkát is végeznek.

A Hszian’er nevű, 60 centiméter magas robot inkább egy szerzetesnövendéket ábrázoló rajzfilmfigurára felhívja a figyelmet: sárga köpenyt visel és borotvált a feje. Két kezében a melle előtt egy érintőképernyőt tart. A képernyőn szereplő húsz hétköznapi kérdésre tud válaszolni, rejtett kerekei hozzájárulásával hét eltérő mozgásra képes.

A kis robot gondolatának szülőatyja, Hszianfan mester azt nyilatkozta, hogy Hszian’er – a tudomány és a vallás ötvözésével – csúcs megtestesítője a buddhizmus bölcsességének. Mint nyilatkozott, a kettő merthogy nem zárja ki egymást, nincsenek ellentmondásban.

A mester véleménye alapján az okostelefonok uralta társadalomban mind nagyobb szükség van a buddhizmusra, amely betölti a felgyorsult világban keletkező űrt, gondozza az emberek lelkét.

Hszina’er, melynek „saját” mikroblogja is van, nemsoká egy nagyobb tudású társat kap.

mti