Táncpremierek és Bach-muzsika a Szentendrei Tavaszi Parádé fókuszában

Táncpremierek és Bach-muzsika a Szentendrei Tavaszi Parádé fókuszában

Szentendrei táncműhelyek bemutatói és Bach művészete előtti tisztelgés határozza meg az ez évi, március 8. és 31. közt zajló Szentendrei Tavaszi Fesztivált.

A dunaparti településben tartott sajtótájékoztatón Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte, hogy az idén 33. születésnapját ünneplő összművészeti tavaszi program szoros együttműködést formált ki a Bach Mindenkinek Fesztivállal, ezáltal nagyszámú kapcsolódó program számít a nagyközönségre.

A produkciók messze túlmutatnak a városhatáron, idevonzva a közönséget – nyilatkozott Gyürk Dorottya, aki a település kulturális alpolgármestereként a helység két nagy múltú táncműhelyére, a Szentendre Táncegyüttesre és a Diótörő Balettiskolára, sőt még azok premierjeire hívta fel figyelmet. Hangoztatta azt is, hogy a Bach-fesztivál idén első alkalommal csatlakozott a szentendrei rendezvényhez, ami összhangban állt az itt élők kívánságával, mivelhogy a szentendreiek többször is jelezték komolyzene iránti igényüket.

Fitos Dezső, a Szentendre Táncegyüttes rendező-koreográfusa A falu című produkciójuk bemutatója kapcsán kijelentette, hogy az előadás egy trilógia záróakkordja, melynek dramaturgiai középpontjában a szél és különféle formáinak megjelenítése áll. Kiemelte, hogy az előadásban nagyszámú olyan táncot mutatnak be, melyekről ezelőtt nem volt sok információ vagy frissen előkerült gyűjtésekből származnak, de földrajzi értelemben is széles körből merítenek. Mint hangoztatta, a közönséget elsöprő, dinamikus produkciók várják emelkedett táncosokkal.

Szintén premierrel várja a közönséget a Korunkbeli Balett Tánccsoport és a Diótörő Balettiskola. A Tavaszi szél vizet áraszt kétfelvonásos darabban a tavasz és a víz témáját járják körül a hagyományos balett és a korszerű korunkbeli tánc stíluselemeivel, az előadásban negyven táncos közreműködik – tájékoztatott Stefanovics Anna táncos-koreográfus.

Már ötödik évébe ért a Bach Mindenkinek Parádé – hívta fel a figyelmet Kovács Zalán fesztiváligazgató, aki felelevenítette, hogy 2015-ben azzal céllal szervezték össze A főváros belvárosában, hogy a tradicionális zenét közelebb vigyék az emberekhez. Ehhez olyan helyszíneket választanak, akárcsak aluljárók, terek, de iskolákat, templomokat, koncerttermeket vagy éppen cukrászdákat is bevonnak a programokba. A kiindulási félnapos, öt helyszínen zajló esemény 2018-ban országossá vált, 2019-ben ugyanakkor – csaknem száz településsel – már lefedi a Kárpát-medencét a március 18. és 24. közt létrejövő összejövetel, melynek zárókoncertjére Szentendrén kerül sor. A tradicionális zene megismertetését szolgálja, hogy nemcsak társművészeteket vonnak be, hanem más zenei műfajok is társulnak a népszerűsítés érdekében – tette hozzá.

A Bach Mindenkinek Rendezvényen a művészek térítésmentesen lépnek fel, és koncertjeik is ingyenesek. Az ez évi záróeseményen a Laár Janka és Grimaldi Giulio Benedek duó, a Savaria Barokk Zenekar és a Jazzation acapella együttes műsora lesz hallható, melyen Hegedűs D. Géza színművész Bach-hoz kapcsolódó írásokat, verseket olvas fel Pilinszky János tollából. A színművész, aki az indulástól része volt a Bachot népszerűsítő kezdeményezésnek, a zeneszerzőhöz fűződő viszonyáról azt mondta, hogy mindennapos kapcsolatban él vele, tudniillik állandóan hallgatja. Bach a befelé figyelésre inspirálja az embert, ameddig Mozart a nyitottabb állapotot ajánlja, s „e közt a két zenei világ közt csapongok, utazgatok”.

Négy éve újult meg a tavaszi esemény – idézte fel Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Center ügyvezetője, aki kijelentette, hogy ekkor gondolták újra az előadóművészet és a közművelődési feladatok rendszerét, kapcsolatát. Az igazgató kiemelte, négy év után így is örömteli, hogy az aktuális parádé két releváns táncos produkcióját „saját nevelésű” előadóktól láthatja a nézők.

A programokról a www.szentendreitavaszifesztival.hu oldalon lehet tájékozódni. mti