Több mint húszmillió forintért kelt el Fekete István Tüskevár című regényének eredeti kézirata

Több mint húszmillió forintért kelt el Fekete István Tüskevár című regényének eredeti kézirata
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

A kikiáltási ár többszöröséért, 21 és fél millió forintért kelt el Fekete István: Tüskevár című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén Budapesten.

Fekete István 1957-ben kiadott mesés ifjúsági regényének kikiáltási ára kétmillió forint volt, az eredeti ár többszörösét egy magánember ajánlotta a liciten – tájékoztatta a sajtó képviselőit Antal Károly, az antikvárium vezetője.

Az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott szöveget az író 1956. június 29-én kezdte írni. Miként az eredeti kézirat első oldalán olvasható, a regény Matula iskolája címmel jelent volna meg, de a címet az író áthúzta és a ma ismert címre írta át.

Az 1970-ben eltávozott író leginkább közkedvelt ifjúsági regényét, ráadásul annak folytatását a Téli bereket a Kis-Balatonnál írta.

Az eredeti kézirat 408 sűrűn teleírt A/4-es oldalt foglal magába. Antal Károly közölte, hogy a szöveg az író javításaival, teljesen isteni állapotban és hiánytalanul került árverésre.

A kéziratot Fekete István is terjedelmes becsben tartotta, valószínűleg ő maga, sajátkezűleg kötötte be – mondta.

A Kis-Balaton élővilágát valószínűleg legérzékletesebben bemutató munkát az író hagyatékát gondozó férfi, Fekete István 94 éves unokaöccse adta be a Múzeum Antikvárium árverésére – hangoztatta Antal Károly.

mti

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather