Tovább bővül a cseh államvasutak utasainak száma

Tovább bővül a cseh államvasutak utasainak száma

A cseh állami vasutak (Ceské dráhy-CD) utasainak száma több mint 2,5 millióval 89,5 millióra növekedett az ez évi első hat hónapban éves összehasonlításban – közölte a vasúti társaság.

Az információ alapján főleg a távolsági járatok (Prága-Ostrava, Prága-Olomouc) és a nagyobb települések (Prága, Pilsen, Brünn, Ostrava) mellett funkcionáló helyi érdekű járatok iránt növekedett a lakossági kíváncsiság.

A cseh állami vasutak utasai az ez évi első fél évben 3,93 milliárd kilométert utaztak, éves szinten ez 226 millió kilométeres növekedés.

A cseh állami vasúttársaság ebben a pillanatban naponta átlagban 7016 vasúti szerelvényt indít, amelyek csaknem 340 ezer kilométert tesznek meg.

Az utasok számának növekedése már egy-két éve folytonos. Előző évben a cseh állami vasút összesen 175 millió utast szállított. A személyszállítás több éves veszteség után hatmillió koronás (72 millió forint) nyereséggel zárt. A Ceské dráhy egész tavalyi adózott nyeresége 984 millió koronára (11,8 milliárd forint) rúgott.

A vasúti magántársaságok forgalma ugyancsak növekvő tendenciát mutat. A legnagyobb vasúti magántársaság, a jellegzetes sárga színű szerelvényeket működtető RegioJet az ez évi első három hónapban éves összehasonlításban 280 ezerrel több, 1,25 millió utast szállított. Múlt évben a RegioJet szolgáltatásait 4,67 millió utas vette igénybe.

mti