A Vodafone elindította az országos lefedettségű szenzorok hálózatát

A Vodafone elindította az országos lefedettségű szenzorok hálózatát

A Vodafone országszerte beindította a keskenysávú (Narrowband-NB) IoT, a szenzorok hálózatát, a korszerű vezeték nélküli modern műszaki megoldás nehezen hozzáférhető helyeken is képes összekapcsolni az okoseszközöket – közölte a Vodafone sajtótájékoztatóján.

A szolgáltatás bevezetése a Vodafone csoport közeljövőben kiépülő, legnagyobb internacionális NB-IoT hálózatfejlesztésének része, amely tíz európai országban, köztük Magyarországon valósul meg. A bázisállomások száma augusztus végéig várhatóan kétezer fölé nő – írták. A modern műszaki megoldás a létező mobilhálózatra épül, ezáltal a tradicionális mobilhálózatokkal szemben támasztott szigorú nívós követelményeknek kell megfelelnie, de annál jóval alacsonyabb eszközköltség mellett. A hálózat ezelőtt lefedetlen – példaként bázisállomásoktól távoli, változatos domborzatú – területeken, de akár föld alatt és beltéren is jó lefedettséget nyújt.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a közleményben hangoztatta: az NB-IoT hálózat – vagyis a szenzorok hálózata – kis mennyiségű adatot tud nagy lefedettséggel továbbítani, mindent összevetve cellánként akár 10 ezer eszközt is ki tud szolgálni. Mivel a szenzorok a felhasználó által megadott időközönként ellenőrzik környezetüket, így energiával el nem látott területeken, elemmel akár 5 évig is működőképesek. A nagy jelerősség okán mindazonáltal földfelszín alatti tereptárgyakból, garázsokból, közmű aknákból is tudnak jelet biztosítani. A jellegzetes mobilkommunikációs technológián alapuló hálózat másik nagy pozitív tulajdonsága, hogy jó ár-érték arányban telepíthető és üzemeltethető – tette hozzá.

Az NB-IoT-val új felhasználási választási lehetőségek lesznek elérhetőek: okosvárosok, okosépületek, vagy akár okosmérőórák, a szenzorok támogatásával nyomon követhető a szerkezetek, felszerelések, járművek, vagy a szállított áru helyzete és állapota ugyancsak.

Az IoT, azaz Internet of Things – a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó okos használati tárgyak kapcsolódása.

A Vodafone Magyarország fokozottan odafigyel az IoT fejlesztésekre, amelyek javítják a települési élet üzemelését és minőségét. Ennek egyik Magyarországon is alkalmazott példája az okosparkolási megoldás. A parkolóhely állapotát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, erről mindazonáltal a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök egy mobil alkalmazáson át láthatják nem messze szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve – írták.

mti