Új magyarázatot találtak a zebracsíkok szerepére

Új magyarázatot találtak a zebracsíkok szerepére

Új magyarázatot adtak a zebracsíkok szerepére az ELTE kutatói: igazolták, hogy a csíkos állatokat azért nem bántják a bögölyök, mert napsütésben a fehér-fekete csíkhatároknál fellépő hőmérsékletkontraszt megzavarja hőérzékelésüket, ezáltal nehezebben találják meg a testfelszín alatt húzódó vérereket.

Horváth Gábor és kollégái ezelőtt már bebizonyították, hogy a vérszívó bögölyök nem vonzódnak a csíkos és foltos kültakarójú gazdaállatokhoz – áll az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közleményében.

Mint írják, azt is kimutatták, hogy e parazita legyek zömében napsütésben támadják gazdáikat, mégpedig azért, mert a melegebb testfelszínű állatokról nehézség nélkül el tudnak menekülni melegebb szárnyizmaik gyorsabb működésének hála, amikor a gazdák a csípés okozta fájdalomra reagálnak. De miért hagyják békén a csíkos vagy foltos állatokat? – tették fel a kérdést.

Az ELTE kutatói abból indultak ki, hogy napsütésben a zebrabőr melegebb fekete és hűvösebb fehér csíkjainak határvonalai mentén olyan hőmérsékletgrádiensek (kontrasztok) keletkeznek, amelyek hasonlítanak a bőr alatti vérerek fölött kialakuló hőmérsékletkontrasztokhoz.

Mikor is voltaképpen egy nőstény bögöly hőérzékeléssel próbál megtalálni egy bőrfelület alatt húzódó eret egy zebrán, akkor a meleg-hideg csíkok határainál kialakuló hőmérsékletváltozást érzékelve ott is próbál vért szívni, ahol nem folyamatosan van ér.

A fájdalmas csípés nyomban kiváltja a zebra parazitaűző ellenreakcióját, példaként a farokcsapást. A bögöly elrepül, de nemsokára újra megjelenik, tudniillik testhezálló mennyiségű vérre van szüksége ahhoz, hogy megtermékenyült petéit megérlelje.

Ha egyszínű gazdaállattal próbálkozik, hamarabb célt ér, mert egyszínű testfelületen semmi nem zavarja meg a hőérzékeléses érkeresésben, ezáltal simán talál ért.

Hipotézisüket a tudósok négy terepkísérletben ellenőrizték, amelyek megerősítették új termofiziológiai magyarázatukat arra, miért kerülik el a bögölyök a zebrákat.

A bögölyök megtanulhatják, vagy genetikailag kódoltan eleve tudják, hogy nem kívánatos csíkos vagy foltos kültakarójú gazdaállatokon vérszívással próbálkozniuk – írják a tudósok, akiknek tanulmánya az International Journal for Parasitology folyóiratban jelent meg januárban.

mti