Ezáltal motiváld magad az otthoni sportolásra

Ezáltal motiváld magad az otthoni sportolásra

A hideg, szeles és csapadékos idő okán gyakran úgy érezhetjük, hogy nehezebb rávenni magunkat arra, hogy kimozduljunk, sétával vagy futással vezessük le a feszültséget, javítsunk a közérzetünkön. Szerencsére, rendelkezésre állnak olyan szerkezet, amelyekkel minden adott lehet ahhoz, hogy lakásunkat privát edzőteremmé varázsoljuk. A lehetőség szerinti motivációs problémákra is léteznek bevált praktikák, amelyek igénybevételével szívesebben állunk ezután neki az otthoni sportolásnak.

Mindenkinek más sport az, melyet örömmel űz akár – ha lehetősége van rá – otthon is. A lakóhelyben is végezhető edzésformák jóformán mindegyikét kipróbálhatjuk virtuális szakértői segítséggel, akár térítésmentesen is: remek videók érhetőek el az interneten, legyen szó akár jógáról, kellék nélküli, saját testsúlyra alapozó edzésről vagy eltérő sporteszközökre (példaként súlyzókra vagy TRX hevederre) épülő gyakorlatokról. Egy tévén elindított videóval mindazonáltal profi edzők különféle tréningjeit hozhatjuk el a nappalinkba. Előnyt jelent, ha az eszközünk – akárcsak az LG OLED televíziói – széles betekintési szöget biztosít, mindent összevetve több lehetőségünk van a kifogástalan helyet megtalálni az edzéshez, mivel a képet akkor is tisztán láthatjuk, ha nem pont a tévével szemben helyezkedünk el.

A futás kedvelői, akik azonban érzékenyebbek az időjárási körülményekre, ugyancsak formában tudják tartani magukat a tavaszi szezon kezdetéig. Kardió edzés akár otthon, kevés szabad térség mellett is végezhető: példának okáért egy ugrókötél hozzájárulásával, de jó néhány módja van a szerkezet nélküli mozgásformáknak, erről is jó néhány szuper tartalom elérhető a videómegosztókon.

Edzésterv és rendszerezés

A testedzéshez kapcsolódó motivációnkat hangsúlyosan emelheti, ha előre összeállítunk egy edzéstervet magunknak, ehhez ugyanakkor sok tartalom és nagyszámú applikáció elérhető az interneten, az adott mozgásformára rákeresve. Ezzel mindemellett, hogy előre láthatjuk, hogy melyik nap milyen gyakorlatot fogunk végezni, az másfajta programjainkkal is könnyebb összehangolni a napi testedzést. Ezzel beállhat egy rendszer, amihez alkalmazkodva egyre szívesebben vesszük ezt követően fel a tornadresszt vagy a melegítőt és emeljük fel a súlyzókat.

Jelöljünk ki reális, létrehozható célokat a testmozgáshoz kapcsolódóan. Jelentős, hogy mindenképp legyenek rövidtávra kitűzött pontok a folyamatban – példaként határozzuk meg, hogy hetente hány alkalommal akarunk aktívan mozogni –, ezeknek a sikeres teljesítése mert pozitív megerősítést fog jelenteni számunkra, ami különösen meghatározó a motivációnk fenntartásában.

Komfortos környezet megteremtése

Csupán néhány környezet hat motiválóan a testmozgásra és különösen nehéz ezt a két dolgot összekapcsolni olyankor, ha a saját otthonunkról van szó, ahol más mindennapi tevékenységeinket is végezzük. Ideális méretű táj felszabadítása mellett nagyszerű atmoszférát teremthetünk példának okáért zenével. Az alkalmas ütemek elősegíthetik, hogy intenzívebben végezzük az adott mozgást, a zene mindazonáltal – mivel képes elterelni a figyelmünket – növelheti a fájdalomtűrő képességet, állóképességet is az edzés közben. Ehhez célszerű egy kényelmesen, a lakóhely bármely pontján elhelyezhető hordozható Bluetooth-hangszórót használni – mint amilyen az LG XBoom 360 készüléke – amellyel lényegesen jobb hangzás válik hozzáférhetővé otthon, mint jellemzően egy konditeremben. A hangszóró vezérelhető fényei mindazonáltal rendkívüli hangulatot kölcsönöznek a szobának.

Ha a lakóhely adottságai nem biztosítják, hogy hangosan hallgassunk zenét – mert példaként az zavarná a szomszédokat – használhatunk vezeték nélküli fülhallgatót: az LG Tone Free FP8 fülhallgatója ideális hangminőség biztosítása mellett kényelmesen illeszkedik a fülünkbe edzés közben is, a tok mindazonáltal a töltés alatt UV fénnyel fertőtleníti a szerkezetet a hallójáratba illeszkedő szilikongyűrűnél.

Pompás ruházat

Edzés előtt célszerű átöltözni sportolásra alkalmas ruhákba, mert ezek ráadásul, hogy kényelmesek, némely esetekben megelőzhetőek velük a sérülések, és egy olyan rituálé, ami segíthet kiszakadni a napunk addigi történéseiből és elmerülni a gyakorlatban, melyet ezt követően végezni fogunk.

Az egészséges, tápanyagokban gazdag étrend az általános közérzetünkre is jó hatással van, ezzel rendbe hozza az energiaszintünket, ami okán erősebb motivációt érezhetünk a sportolásra. Ehhez egyrészről mesterek segítségét is igénybe vehetjük, de az interneten ugyancsak elérhetőek ennek kialakításához tippek, tanácsok szakemberektől.

Ha a fentiekre mind odafigyelünk, akkor már csak annyi van hátra, hogy ne feledkezzünk meg az alapos bemelegítésről és az edzés utáni nyújtógyakorlatokról sem.