Az ívelt monitor jobban kíméli a szemet

Samsung ívelt monitor

A Samsung Electronics élvonalbeli SE790C ívelt monitora komfortosabb és kevésbé megerőltető képi hatást nyújt a felhasználóknak, mint a síkképernyős megjelenítők – állapította meg a Harvard Medical School egy nemrég kreált tanulmánya.

A „Síkképernyős és ívelt megjelenítők összehasonlítása: az intenzív vizuális keresési feladatok által okozott szemkifáradás” („Comparison of Flat and Curved Monitors: Eyestrain Caused by Intensive Visual Search Task”) című tanulmány eredményeit a Society of Information Display (SID) „Monitorok hete” („Display week”) nevű éves programján ismertették, amelyet a múlt héten rendeztek meg San Franciscóban. A Harvard Medical School dr. Eli Peli és dr. Gang Luo által vezetett kutatócsoportja az ívelt monitorokkal kapcsolatos eredményeket a találkozó május 26-i „Ívelt és 3D-s monitorok” („Curved and 3D Displays”) nevű kutatási szekciójában mutatta be.

A Harvard Medical School Schepens Szemészeti Kutatóintézetének („Schepens Eye Research Institute, Massachusetts Eye and Ear”) munkatársai a számítógépes monitorok igénybevételével járó egészségügyi hatásokat kutatták és felmérték, hogyan lehet csökkenteni a számítógépes-látás szindróma (computer vision syndrome, CVS) tüneteit ívelt kijelzők igénybevételével. A kutatás alatt a Harvard Medical School munkatársai a Samsung 34 colos SE790C ívelt monitorján, emellett egy ehhez a modellhez hasonló kategóriájú, de síkképernyős készüléken vetítettek tartalmakat 20/20-as vagy annál is jobb közeli látásélességgel bíró vizsgálati alanyoknak.

A résztvevők a megtekintés előtt és után is kérdőívet töltettek ki, ahol 22 eltérő látástünettel kapcsolatban mérték fel a kényelmi szintjüket. A szigorú statisztikai vizsgálat megmutatta, hogy az ívelt monitorokhoz képest a síkképernyős megjelenítők esetén szignifikánsan több résztvevő számolt be némely tünetek rosszabbodásáról: mindent összevetve példának okáért a szem túlterheltségéről, fókuszálási nehézségekről, homályos látásról vagy a szem kifáradásáról.

„Az továbbfejlesztett tervezéssel és a nagyon sok felhasználóbarát funkcióval a Samsung ívelt monitorjait arra optimalizáltuk, hogy a lehető legvonzóbb, ergonomikus és élénk képi hatást nyújtsák” – mondta Seog-gi Kim, a Samsung Electronics Vizuális megjelenítők üzletágának alelnöke. – „A Harvard Medical School tanulmánya visszajelzés számunkra, hogy betartottuk az ígéretünket, miszerint olyan első osztályú vizuális környezetet teremtünk, amely kisebb igénybevétellel jár és élvezetesebb is. Ezentúl is törekedni fogunk az olyan újítások bevezetésére, amelyek túlmutatnak vevőink elvárásain.”

A szokásos síkképernyős megjelenítők tekintetében a centrum és a szélek betekintési távolsága változó. Ezzel szemben a Samsung SE790C megjelenítők formája illeszkedik az emberi szem alakjához, ezáltal az összes szögből közel azonos betekintési távolságot biztosítanak. A kávától káváig tartó, 3000 mm-es görbületi sugarú ív átfogó és teljes képi hatást nyújt, ezáltal a felhasználók kényelmesen belefeledkezhetnek a képbe. Nagy látószögével, a kategóriában legjobb, 3000:1 statikus kontrasztarányával és úgy, hogy képes csökkenteni a külső fények okozta interferenciát, az SE790C megjelenítő speciális képminőséget és teljesítményt biztosít még az olyan hosszú igénybevétel alatt is, mint a játék vagy filmnézés.