Gergely Ágnes kapta a Tiszatáj-díjat

Gergely Ágnes kapta a Tiszatáj-díjat

A Tiszatáj Alapítvány kuratóriumának állásfoglalásának megfelelően a 2019-es év Tiszatáj-díját Gergely Ágnes költő kapta.

Az információ alapján Gergely Ágnes 31 éve rendszeres szerzője a lapnak, 1989-ben közölte első, Péter-Pál után című versét a Tiszatájban.

A veszélyhelyzetre tekintettel áprilistól elektronikusan kiadott folyóiratban több olyan műve is megjelent, amelyre a mesterség is felfigyelt. 20. századi szerzőként a holokauszt, a vasfüggöny, a rendszerváltás ellentmondásainak túlélője, emlékezője.

Ugyanakkor művészete ellentmond annak, hogy pusztán társadalmi-politikai vagy történelmi referenciák alapján olvassák. Eltérő kultúrák, műveltségromok merülnek föl a verseiben az emberi civilizáció kollektív emlékezetéből. Művei jó példái annak, hogy a világirodalom a magyarban, a magyar a világirodalomban teljesedhet ki – olvasható a közleményben.

“Vasesztergályos, tanár, újságíró, szerkesztő; költő, író, műfordító, esszéista és egyetemi tanító: fordulatos pálya, gazdag életút a Gergely Ágnesé” – írja róla a monográfusa, Halmai Tamás. Költőként az Újhold folyóirat nyugatos esztétizmusához kötődött, azzal, hogy Gergely Ágnes részére a művészet nem pusztán menedék, viszont nem egészen forrongás, hanem az etika, a létezés problémáinak feszegetése.

Prózaíróként hasonló kérdések foglalkoztatják, mint a költészetben. Az idegenség, a magány, a szenvedés, a szerelem motívumai jelennek meg a regényeiben és emlékirataiban is. Műfordítóként – mely munkája az első elismeréseket hozta meg részére – is kötődik a világirodalomhoz. Kezdetben angolszász költőket tolmácsolt magyarra, később afrikai szerzők műveivel gyarapította a magyar műfordítás történetét.

mti