Háború utáni alkotásokat és jelenkori műveket biztosít a Virág Judit Galéria aukciója

Háború utáni alkotásokat és jelenkori műveket biztosít a Virág Judit Galéria aukciója

Száznál is több 1945 és 2000 közt készült alkotást, köztük jelenkori klasszikusok, például Lakner László, Nádler István vagy Keserü Ilona műveit biztosítsa a Virág Judit Galéria aukciója, amit november 17-én tartanak a Budapest Kongresszusi Központban.

A szürnaturalisták (Lakner László, Csernus Tibor), az Iparterves generáció (Keserü Ilona, Nádler István, Bak Imre) és a Pécsi Műhelyhez tartozó művészek (Kismányoki Károly, Ficzek Ferenc, Pinczehelyi Sándor) alkotásaiból első alkalommal rendeznek ekkora volumenű aukciót – közölte a Virág Judit Galéria sajtótájékoztatóján.

Az árverésre szánt 105 tétel közt megjelenik Lakner László Metamorfózis – egyszer, aztán, később / Várakozók (Példázat) (1964-1967) című festménye, amely az életmű egyik leglényegesebb darabja, az alkotó hasonló jelentőségű művei jelen pillanatban csakis közgyűjteményekben találhatóak meg. A Metamorfózis első alkalommal a – nagy port kavart – Stúdió ’67 kiállításán szerepelt, utána csaknem 50 évig nem láthatta a magyar nézőközönség. Ezt követően a Ludwig Múzeum 2015-ös Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításán mutatkozott be, a kép kikiáltási ára 22 millió forint.

Az árverés másik rendkívüli alkotása Nádler István 1971-es Kapcsolat című műve, amely a művész geometrikus, szerkezetelvű és analitikus hard edge korszakának egyik nagymértékű alkotása. A festőművész a hetvenes évek elején több hónapot töltött Franciaországban, ahol a látvány elemeit ironikus, pop-artos átírásban jelenítette meg – a felhők, fák és a települések színes emblémákká váltak képein. Az alkotó legdrágább képe ezelőtt 10 millió forintért kelt el, mindent összevetve az árverésen rekord születhet, mivel a Kapcsolat induló ára is ennyi.

Mint írják, Keserü Ilona művei jelentették a hidat az avantgárd első generációjához, az Európai Iskolához. Festményei a folytonos mozgás, hullámzás, gubancolódás illúzióját keltő motívumrendszerekre épülnek. Az alábbiak definiálják az árverésre szánt 1978-as Pannóterv 3 című festményét is, amelyre 7 millió 500 ezer forinttól licitálhatnak a kíváncsiskodók. A festőművész jelentőségét mutatja, hogy egyik műve megtalálható a New York-i Metropolitan múzeum állandó kiállításán, 2018-ban ugyanakkor a nagy presztízsű londoni Stephen Friedman Gallery-ben mutatkozhatott be önálló tárlaton.

A Virág Judit Galéria évek óta kiemelten gondot fordít a második világháború után készült műalkotásokkal: a 2019-es őszi aukción már 50, ebből az időszakból származó alkotást árvereztek el – idézi a tájékoztató Kelen Anna művészettörténészt.

Kelen Anna alapján Magyarországon is érzékelhető az az internacionális műtárgypiaci változás, melynek betudhatóan megszakítás nélkül növekszik a kíváncsiság a korunkbeli szerzők művei iránt. A gyűjtők közt egyre hangsúlyosabban képviselteti magát a fiatal korosztály, akik konkrétan a jelenkori műveket részesítik előnyben. A konceptuális művészet, a geometrikus formák és az építészetben, dizájnban is több évtizede megkerülhetetlen minimalizmus világa lényeges a jelenkori képzőművészeti alkotások gyűjtői részére – emelte ki a művészettörténész.

A háború utáni és mai művek árverésének 105 műalkotása csaknem 160 millió forintos összkikiáltási árról indul. Az árveréshez kapcsolódó kiállítást november 6. és 16. közt nézhető meg a Virág Judit Galériában.

mti