Idén is lesz Shakespeare Esemény a Gyulai Várszínházban

Idén is lesz Shakespeare Esemény a Gyulai Várszínházban

Hamlet és Társai címmel rendezik meg idén a gyulai Shakespeare Fesztivált, amelyre július 9. és 15. közt várják a közönséget a gyulai várszínházi évad keretében.

A színház információja alapján a tizennegyedik alkalommal megszervezett parádén az egyik legismertebb shakespeare-i mű, a Hamlet különleges magyar és határon túli előadásai mellett annak heterogén átiratai, parafrázisai is színpadra kerülnek.

Elek Tibor, a teátrum múlt évben kinevezett igazgatója ezelőtt hangoztatta, hogy a parádé internacionális rangra tett szert az előző direktor, Gedeon József során, így azt nem kívánja megszüntetni, csak némileg rövidít rajta és a tömegízléshez valamelyest közelebb álló előadásokat hív meg rá.

A parádé idén is megőrzi internacionális jellegét, ott lesz a Kolyada Színház Jekatyerinburgból, a bukaresti Metropolis színház, az angol Flute Theatre, az olasz Teatro Potlach és a román Unteatru. A tematikus összejövetelen tartják a színház egyik saját bemutatóját: a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadást az Aradi Kamaraszínházzal és az ugyancsak aradi Ioan Slavici Hagyományos Színházzal együttesen viszik színre Tapasztó Ernő rendezésében. A főbb szerepeket Tege Antal, Gulyás Attila és Megyeri Zoltán formálja; az előadáson az angol Tiger Lillies együttes élőben zenél.

A hazai társulatok közül a Vígszínházzal, a Neptun Brigáddal és a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal találkozhatnak a nézők. Ugyanakkor a tradícióknak megfelelően utcaszínházi előadások, workshopok és szakmai filmvetítések is várják az érdeklődőket.

A részletes programsorozat a www.shakespearefesztival.hu vagy a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon nézhető meg.

MTI