Közel 2,5 milliárd forint hozzájárulást biztosít a magyar állam Székelyudvarhelynek

Közel 2,5 milliárd forint hozzájárulást biztosít a magyar állam Székelyudvarhelynek

Közel 2,5 milliárd forint hozzájárulást biztosít a magyar állam székelyudvarhelyi projektekre – fedte fel a székelyudvarhelyi városházán tartott sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A legnagyobb összeggel a római katolikus egyházat segíti a magyar állam. Másfél milliárd forintból újulhatnak meg a Tamási Áron Gimnázium egyházi tulajdonban levő létesítményei, 441 millió forinttal segíti a magyar állam a Székelyudvarhelyi KC kézilabdaklub akadémiájának a létrehozását, 200 millió forintot kap a református egyház a főtéri temploma felújítására, és újabb – egyelőre nem számszerűsített – összeget ugyanakkor az egyik olyan épületének a felújítására, ahol diakóniai központot hoznak létre. A települési önkormányzat által működtetett Tomcsa Sándor Színház is 70 millió forintos támogatáshoz jut.

Soltész Miklós hangoztatta, hogy a támogatási összegekről az elmúlt hetekben döntött a magyar kormány. Ezekkel a székelyudvarhelyi fiatalok helyben maradását szeretnék elősegíteni. Hangoztatta még: sok Kárpát-medencei beruházást támogat a magyar állam, de ezek sorában Székelyudvarhely az egyik kihangsúlyozott támogatott. Az államtitkár alapján az erdélyi magyar történelmi egyházak olyan közfeladatokat látnak el, amelyekkel támogatják a magyarság megmaradását, iskoláikban olyan fiatalokat nevelnek, akik Romániának is hű állampolgárai lesznek.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy végéhez közeledik a villám sújtotta atyhai római katolikus templom felújítása, amelyhez ugyancsak a magyar állam nyújtott segítséget, a Csíkszentmihályi műemléktemplom felújítására ugyanakkor 80 millió forintot utalt ki a magyar kormány. Soltész Miklós megjegyezte: a támogatások a magyar nemzetpolitika részét képezik. Úgy vélte, a kereszténység Magyarország, Erdély és Románia megmaradásához is hozzájárul. Közölte még: ha a román politikusok is megérzik, hogy az ortodoxia a katolicizmus és a protestantizmus egy irányba mutat, az meg tudja erősíteni a közösségeket.

Az államtitkár arra kérte a székelyföldieket, hogy vetessék fel magukat a magyarországi választások névjegyzékébe, és döntsék el, melyik politikai közösség segített a legtöbbet. Hangoztatta még: az áprilisi választásokon a kormánypártok is segítséget kérnek az erdélyi választóktól.

Gálfi Árpád polgármester és a támogatott intézmények vezetői is köszönetet mondtak a magyar államnak. A polgármester közölte, Székelyudvarhely az utóbbi évtizedekben nem kapott ilyen fontos segédkezést. A polgármester megjegyezte: 2017-ben a település költségvetése csaknem 90 millió lej volt (6,1 milliárd forint), a román adótörvények változása következtében ellenben 2018-ban csaknem tízmillió lejjel (700 millió forint) csökkennek a település bevételei.

Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere kijelentette még: a település nem fogja beérni az anyaországi támogatással. Ezek mellett a román költségvetésből és az EU pénzforrásaiból is a lehető legtöbb segítséget próbál megszerezni.

MTI