Kultúra-filmfesztivál-Olaszország

Kultúra-filmfesztivál-Olaszország

Közönségfilmekkel várja a nézőket a 12. Római Filmfesztivál.

Nagyszámú zsánerfilmmel, sok hollywoodi produkcióval várja a nézőket a 12. Római Filmfesztivál, amely október 26-án nyílik meg Scott Cooper Hostiles című kőkemény westernjével.

A filmfesztivál kevés világpremierjeinek egyike Simizu Dzsundzsi Mazinger Z Infinity című mangafilmje lesz, amely a nemzetközileg ismert Mazinger-sorozat 45. évfordulójára készült. De a Teljesen idegenek című filmjével múlt évben sikert arató Paolo Genovese The Place című filmje is a találkozón mutatkozik be, a szervezők ezt az alkotást választották zárófilmül.

Hollywoodból érkezik Kathryn Bigelow Detroit; Craig Gillespie I, Tonya; Richard Linklater Last Flag Flying; Steven Soderbergh Logan Lucky című filmje, azonfelül a Netflix Mudbound című produkciója is.

Az október 26. és november 5. közt zajló parádén vetítik Janus Metz teniszfilmjét, a Borg/McEnroe-t, Eugene Jarecki Promised Land című dokumentumfilmjét és Tom Volf Maria by Callas, in Her Own Words című dokumentumfilmjét is.

A rendezvény sajtóértekezletén Antonio Monda, a rendezvény művészeti igazgatója azt is közzétette, hogy Rómában lesz a premierje a Sky tévécsatorna Babylon Berlin című 1920-as években játszódó tévésorozatának, ahol Tom Tykwer, Henk Handloegten és Achim von Borries megjelenik.

Bár a római filmes seregszemle nem versenyfesztivál, független kísérőeseménye, a gyermekfilmeknek szentelt Alice in the City díjazza a legjobb alkotásokat, s zsűrijének elnöke Trudie Styler lesz. A mezőnyben idén a Shammasian testvérek rendezésében készült, Romans című dráma is megjelenik, ahol Orlando Bloom formálja a főszerepet.

A Római Filmfesztivál műsorra tűzi a Taviani-testvérek Una questione privata című új alkotását is. A Beppe Fenoglio hatvanas években megjelent második világháborús partizántörténetéből készült film forgatásában a 88 éves Vittorio Taviani már nem volt ott, de dolgozott a forgatókönyvön, és segített a színészek kiválasztásában is fivérének, a 83 éves Paolo Tavianinak.

Bemutatják a Stronger című drámát is Jake Gyllenhaal főszereplésével. A bostoni maratonról szóló film sztárja nemcsak a díszvetítésen jelenik meg, hanem egy közönségtalálkozón is megszólal ezután Rómában.

Az eseményen David Lynch életműdíjat kap. A mustra pódiumbeszélgetéseire ugyanakkor olyan neves látogatók érkeznek, mint Ian McKellen, Vanessa Redgrave, Xavier Dolan és a Harcosok klubjának írója, Chuck Palahniuk.

mti