Magyar társaság száll be a húshelyettesítő vegán áruk amerikai piacára

Magyar társaság száll be a húshelyettesítő vegán áruk amerikai piacára

A Plantcraft Innovációs Kft. 150 millió forint tőkebefektetést kapott az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól, terveik alapján húshelyettesítő vegán termékeiket az Amerikai Egyesült Államok piacán forgalmazzák – közölte a magyar startup társaság sajtótájékoztatóján.

A tájékoztatás alapján a Plantcraft több év kutatási munka eredményeként fejlesztett ki természetes növényi fehérjeforrások és jellegzetes hozzávalók felhasználásával szója-, glutén- és adalékanyagmentes felvágottakat, hogy a másodgenerációs húshelyettesítő termékekkel az amerikai piacra léphessen.

A társaság közölte, jövőre lép az Amerikai Egyesült Államok piacára, az elképzelések alapján 2021 végére 5 millió dollár árbevételt érnek el, öt év alatt ugyanakkor 4 ezer tonna terméket adnak el.

Az Amerikai Egyesült Államokban javában zajlik a növényi alapú húshelyettesítők forradalma – írják a közleményben. Az amerikai lakosságnak most 5 százaléka vegetáriánus, 3 százaléka vegán, ami a lakosság számát és fogyasztási szokásait nézve is nagy piacnak számít – tették hozzá.

A céget az Új-Zélandon élő, magyar származású Ohens Katalin és a fővárosi Hetényi Csaba alapította, akik egy magyar biotechnológus tudós receptje alapján indultak el a termékfejlesztésben, a startup tevékenységét a berlini Proveg Incubator és a fővárosi CEU InnovationsLab is támogatja.

Hetényi Csaba, a Plantcraft társ-alapítója a közleményben kiemelte, az induló termékcsoportban a paték már maradéktalanul elkészültek, pár gyártmány az utolsó fejlesztési fázisban vannak, reményeik alapján egy-két hónap múlva elnyerik a végleges formájukat, ízüket, és megkezdhetik a piaci bevezetést az Egyesült Államokban.

Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója a közleményben kijelentette, kimagasló piaci potenciált látnak a Plantcraft termékeiben és a csapat által felhalmozott know-how-ban.

mti