Megelőzhetők a költési időszakban megzavarodó madarak sérülései

Megelőzhetők a költési időszakban megzavarodó madarak sérülései

Tavasszal, a költési időszak elején megzavarodó madarak házak, gépkocsik ablakait támadhatják, ezt az ő megóvásukat szolgáló lépésekkel megelőzhetjük – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtótájékoztatóján.

Mint írták, évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik objektumok ablakában, gépkocsik visszapillantó tükrében akár napokon keresztül saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, örök kopogtatásuk, ürülékszennyezésük ugyanakkor zavaró lehet.

Az MME nyomatékosította: a jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartás, ezzel összefüggésben a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori tükörkép nincs, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig viszont nem tér vissza.

„A hormonoktól feltüzelt hím a saját tükörképével vívott harcban képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Az ablakban tükröződő madár támadása következtében betörő üveg fizikai sérülést okozhat nekik” – sorolta a kommüniké.

Az egyesület alapján a jelenség a tükröződő felületek eltakarásával, a külső visszapillantó tükrök behajtásával, függönnyel megelőzhető, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is.

MTI