Növekedett a horgászjegyek értékesítéséből származó bevétel a Tisza-tónál

Növekedett a horgászjegyek értékesítéséből származó bevétel a Tisza-tónál

A korábbi évek stagnáló bevétele után számottevő növekedést ért el előző évben a horgászjegyek értékesítéséből a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. – közölte a társaság cégvezetője sajtótájékoztatón Tiszafüreden.

Hegedüs Gábor kijelentette: a területi jegyek értékesítéséből származó bevétel 2018-ban megközelítette a 260 millió forintot, amely csaknem 8 százalékos emelkedés viszonyítva a tavalyi esztendőhöz. Nagyrészt e meghatározó bevételi forrás bővülésének betudhatóan a társaság éves nettó eredménye a tervezett 1 millió helyett 30 millió forint körül alakult. Ezt az összeget tartalékképzésre fordítják – tette hozzá az ügyvezető.

Információja alapján a Tisza-tó halászati hasznosítójaként elsődlegesen halgazdálkodási tevékenységet folytató, 23 főt foglalkoztató vállalkozás kiadásai közt a legnagyobb tétel az előző évben is a halőrzés közel 80 millió forintos, sőt még a halasítás csaknem 60 millió forintos költsége volt. Ugyanakkor fontos összegeket költöttek a horgászhelyek fenntartására, 15 tonna hulladék összegyűjtésére, a horgászjegyek értékesítésére, mitöbb az élőhely-fenntartás jegyében többek között sulyom- és hínárkaszálásra.

A halasításról szólva közölte, hogy múlt évben a 2017-ben kihelyezettnél 7 ezer kilóval több, összesen csaknem 50 ezer kilónyi – 255 ezer darab – pontyot, 400 kilónyi compót és 400 ezer darab előnevelt csukaivadékot telepítettek a tározóba.

Elmondta továbbá, hogy a társaság 12 halőrének munkája nyomán az orvhalászat tulajdonképpen megszűnt a Tisza-tavon és a horgászok által elkövetett kihágások is visszaszorulóban vannak. Köszönhető ez annak a szemléletformáló munkának is, melynek része a 2013-ban indított Pecasuli-program. A horgászutánpótlás-nevelést célzó indítványt az előző évben 40 millió forintos minisztériumi támogatással működtették, már csaknem 90 Tisza-menti helység 1700 diákjának bevonásával.

Hegedüs Gábor közölte: szintén az agrártárcától kapott 100 millió forintos támogatással kezdték el az ez évi év első napjaiban a Tiszafüredhez tartozó Örvényi-morotva kotrását. Az összesen csaknem 110 millió forintos, a halaknak vonuló-, azonfelül vermelőhelyet teremtő és a vízi közlekedés feltételeit javító program önerejét a kft. saját forrásaiból fedezi. A márciusra elkészülő beruházás részeként a kivitelező Békés Drén Kft. 14 ezer köbméternyi talaj kitermelésével egy kilométer hosszú, 11 méter széles és átlagosan 2-2,5 méter mély halágyat formál ki, továbbá az érintett vízterület 30-60 centiméter vastag lágy iszaprétegét is kikotorja.

mti