Újabb hazai egyetemmel bővíti tanítási együttműködéseit a Huawei

Újabb hazai egyetemmel bővíti tanítási együttműködéseit a Huawei

Együttes, akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok indításáról írt alá megállapodást az Óbudai Egyetem és a Huawei Technologies Hungary. A korszerű kooperáció része az egyetem és a planéta talán legnagyobb technológiai cége közt 2018 óta fennálló stratégiai megállapodásnak.

Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Colin Cai, a Huawei Technologies magyar leányvállalatának cégvezetője által aláírt szándéknyilatkozat kiterjeszti a egyetemi intézmény és a társaság közt 2018-ban létrejött partneri együttműködést. A Huawei a modern megállapodás alapján nyújt támogatást az felsőfokú intézményben elindítani az úgynevezett HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) programot, amely az egyetemi képzésen belül, választható, kreditpontokat érő tantárgyként, különféle piacképes szakismereteket, egyedi kurzusokat nyújt ezután a mérnökhallgatóknak. Mindent összevetve példának okáért a jövőbe mutató mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legkorszerűbb hálózati tárgyak felhasználásához köthető, valamint a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak ezután a tanulók. A vállalat az felsőfokú intézményben a HAINA témákat nevelők képzését és az tanítási anyagok mellett a gyakorlati ismeretek elsajátításához létfontosságú eszközöket adja, miközben az képzési intézmény az infrastruktúrát és a fenntartást vállalta.

A rektor az aláíráson kiemelte azokat az egyetemi infokommunikációs törekvéseket, és kutatási projekteket, amelyekben internacionális szinten is elismert sikereket ért el az képzési intézmény. Úgymint az Egészségügyi robotikai és informatikai megoldások fejlesztése, Mesterséges Intelligencia alkalmazások kutatása és implementálása a szolgáltató és gyártóipar részére. A Huawei-jel kialakított kooperáció szempontjából különösen érdekes a települési mobilitás jellemzésére kifejlesztett keretrendszer, mely a vezetéknélküli kommunikációs hálózatokból származó adatok elemzésére épül.

„A Óbudai Egyetemmel ezelőtt kötött szándéknyilatkozatunkat töltjük tovább tartalommal” – mondta Colin Cai, a Huawei magyarországi vállalatának cégvezetője. A Huawei kezdetben az úgynevezett SEEDs hallgatói kínai tanulmányutakkal; az egyetemi kari Kandó Napok segítségével igyekezett támogatni a hallgatókat és az oktatást. A most megkötött, HAINA-ra vonatkozó megállapodás nemsoká beinduló képzési moduljai ugyanakkor a legkorszerűbb ázsiai technológiákba vezetik ezután be a hallgatókat és közelebb hozza az felsőfokú intézményben tanított anyagot a piaci igényekhez.