Két képernyő egymás fölött: extrém magas megjelenítő segíthet a gerincbántalmakon?

Két képernyő egymás fölött: extrém magas megjelenítő segíthet a gerincbántalmakon?

Tradicionálisan két kijelzőt használunk a munkához a számítógépünk képének kiterjesztéséhez, amikor ugyanabban az időben több futó program képét szeretnénk látni. Kevesen veszik figyelembe azonban, hogy bár kényelmesnek tűnik a megoldás, pedig óhatatlanul a fej gyakran ismétlődő, oldalirányú mozgatásával jár, ami a nyaki- és hátfájdalmak egyik fő okozója lehet. Erre jelenthet megoldást, ha nem egymás mellé, hanem egymás fölé kerül a két megjelenítőnk.

Szokatlan megoldással állt elő az LG munkavégzésre szánt DualUP megjelenítőivel. A korábbi, a megszokottnál szélesebb képernyők helyett függőleges irányban nyújtotta meg a monitort, hozzávetőleg négyzetalakúra, ezzel a használója két monitornyi felületet kap. Mindent összevetve lehetséges, hogy egy monitoron belül kapjon helyet két kijelző.

Egyszerűbb multitasking

Valamennyi ember, annyiféle igény és preferencia van, így jelentős, hogy az otthoni vagy irodai munkaállomásunk minél egyszerűbben és rugalmasabban személyre szabható legyen. Ehhez járulhat hozzá a függőleges elrendezésű monitorpár, amelynél a megszokottal ellentétben nem oldalirányban nyújtott a képernyő, hanem a két megjelenítő egymás fölött helyezkedik el, ezáltal minimális, függőleges irányú szemmozgással nagyobb területet és több, párhuzamosan futó alkalmazást átláthatunk.

Némely munkaköröknél, ami gyakran igényel multitasking feladatvégzést, a felhasználót kizökkentheti, megzavarhatja a koncentrációban, mikor is egy másik ablak megtekintéséhez egy különálló kijelzőre kell átpillantania. Amikor a két kijelző egy eszközön belül függőlegesen helyezkedik el, lényegesen kevésbé zavaró az ablakok közti váltás. Némely feladatok tekintetében mindazonáltal a munkához használt felület megnövelésére is példásan alkalmas a magasabb képernyő: mindent összevetve példának okáért videószerkesztésnél egy tradicionális méretű kijelző egész felületén láthatjuk a készülő mozgóképet, míg ugyanekkora képernyőn dolgozhatunk a virtuális munkaasztalon is.

Egészséges testtartás

Irodai munkát végzőknél különösen lényeges kérdés a helyes testtartás – ha nem alkalmazható testhelyzetben ülünk napi rendszerességgel hosszú órákon át, annak rövid- és hosszú távon is negatív hatásai lehetnek. A nem helyes, beszűkült légzés mellett a folytonos görnyedés akár gerincbántalmakat is okozhat. Ha a munka közbeni helyes testtartásról van szó, kulcsfontosságú kérdés a szék minősége és pozíciója, ám egy ideális elrendezésű monitorral és egy rugalmasan állítható állvánnyal is jelentőségteljesen javíthatunk testhelyzetünkön.

A függőlegesen nyújtott megjelenítő elgondolása ezt a problémát is hivatott orvosolni: ezzel az elrendezéssel erőteljesen csökkenthetők a nyaki fájdalmak úgy, hogy a fej munka közbeni oldalirányú mozgása mérséklődik. A LG Ergo állvánnyal ugyanakkor bármilyen pozícióban és szögben biztonságosan elhelyezhetjük, azonkívül kényelmesen mozgathatjuk a „kijelzőpárt” magunk előtt. Az állvány sokféle beállítási lehetőséget kínál: könnyűszerrel közelebb húzható, elforgatható, magassága és dőlésszöge állítható. Továbbá kimagasló helyet is megtakaríthatunk vele az íróasztalon, tudniillik az állvány az asztal peremébe „kapaszkodik”, ezáltal a talp nem foglal helyet a munkaterületünkön.

Állandóan védjük a szemünket és néha mozogjunk is!

Mindazoknak, akik sok időt töltenek a megjelenítő előtt, jelentős odafigyelniük a szemük egészségére is, ebből a szempontból kulcskérdés a munkához hosszú több órán keresztül használt monitor képminősége. Ha rendszeresen és hosszan nézünk egy képernyőt, tapasztalhatunk példaként szemszárazságot, a túlzott kékfény-kibocsátás mindazonáltal az alvásminőség romlását okozhatja. A DualUP kijelzők TÜV Rheinland Eyesafe tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami igazolja a monitor alacsony kékfény-kibocsátását, míg a színek élethűek maradnak. A kijelzők képesek a környezeti viszonyoknak megfelelően, önvezérelten beállítani a képernyő fényerejét, megőrizve a valósághű színeket és csökkentve a szem terhelését.

Meghatározó, hogy az esélyeinkhez képest figyeljünk oda a testmozgásra munka közben is, ehhez mindazonáltal olyan beállításokat, eszközöket használjunk, amelyek hozzájárulnak a későbbi lehetséges fiziológiai problémák megelőzéséhez. A célszerű szerkezetek kiválasztása mellett jelentős, hogy rendszeresen álljunk fel a géptől és mozgassuk át a testünket: nyújtsuk le némely időközönként az izmainkat, mozgassuk át az ízületeinket. A mozgás hiszen legalább annyira kardinális eleme az egészséges otthoni vagy irodai munkavégzésnek, mint legelőnyösebb kellékek. Ha hajlamosak vagyunk hosszú órákra belefeledkezni a munkába, állítsunk be magunknak emlékeztetőt!