35 millió dolláros árat várnak Manet Le Printemps című olajképéért

35 millió dolláros árat várnak Manet Le Printemps című olajképéért

A 35 millió dolláros ár aukciós rekord lenne egy Manet-alkotás esetében.

Édouard Manet francia mester Le Printemps című portréja lesz a novemberi impresszionista és modern művészeti Christie’s-árverés sztárja New Yorkban. Az 1881-ből származó olajképért 35 millió dolláros (8,4 milliárd forintos) árat vár az aukciósház.

A Jeanne Demarsy fiatal párizsi színésznőt ábrázoló portré az utóbbi száz évben egy amerikai család birtokában volt, de több jelentős múzeumban is kiállították. A képen Manet a színésznőt a tavasz alteregójaként virágos ruhában, kesztyűben, kalapban, csipkés napernyővel festette meg, erre utal a mű címe is: A tavasz.

A Christie’s egy közleményében az egyik utolsó olyan “múzeumi” Manet-alkotásnak nevezte a Le Printemps című képet, amely a műtárgypiacra kerül. Manet mind a négy évszakot meg akarta festeni, ám 1883-ban bekövetkezett haláláig a tavasz mellett csak az ősz ábrázolásába fogott bele. A 35 millió dolláros ár aukciós rekord lenne egy Manet-alkotás esetében.

A november 5-i New York-i árverésen Monet, Renoir, Picasso, Pissarro, Matisse, Miro és Braque munkái is szerepelnek a kalapács alá kerülő 40 tétel között.

Az építőmunkásokat ábrázoló Les constructeurs avec arbre című, 1949 táján született Fernand Léger-festmény az aukciósház szerint akár 22 millió dollárt is érhet egy gyűjtőnek.

(forrás: hirado.hu)