A fiatal munkaerő rugalmas munkahelyet keres

A fiatal munkaerő rugalmas munkahelyet keres

Az y generáció elemei komoly elvárásokkal lépnek ki a munkaerőpiacra, amelyhez a munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell – derült ki a „Meet Microsoft: A jövő munkahelye” című nyílt napot követő kerekasztal beszélgetésen. A Microsoft komoly hangsúlyt helyez a fiatal munkavállalók alkalmazására, de a cég véleménye alapján nagyfokú munkaerő-piaci potenciált jelent a női pályaorientáció erősítése is.

Az y generáció elemei – az 1980 után születettek – magas elvárással lépnek ki a munkaerő-piacra, és a munkahelyeiken ugyanazokat a technikai feltételeket várják el, amelyekhez otthon és a tanulmányaik alatt hozzászoktak – hangzott el azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a „Meet Microsoft: A jövő munkahelye” nevű nyílt napon rendeztek Budapesten.

Egy friss tudományos felmérés szerint az y generáció tagjainak jókora többsége – Nyugat-Európában 78, Közép és Kelet-Európában 92 százaléka – véli úgy, hogy IT tudása megkönnyíti részére az álláskeresését, és ugyanilyen arányban részesítik előnyben azokat a vállalatokat, amelyek a legfrissebb technológiai eszközöket biztosítják a munkavégzéshez. A rutinos Office felhasználók, ezáltal a most és a következő években végző egyetemisták részére – akik Magyarországon a Tisztaszoftver Program keretében jutottak térítésmentes Office 365 ProPlus programcsomaghoz – példaként már ismert lesz a csoportos dokumentumszerkesztés, a kollaboráció és a fájlokat ugyanakkor csak a felhőbe mutató hivatkozásként osztják meg a munkatársaikkal.

A nyílt napon a Microsoft egy speciális kalandtúrával várta az érdeklődőket: például részt vehettek karriertanácsadáson, megismerkedhettek a Microsofttal, és a nap végén részt vehettek a kerekasztal beszélgetésen. A program legvonzóbb eleme a csoportmunkára épülő sajátos szabadulószoba volt, ami után – egy gyakorlati felvételi feladathoz hasonlóan – az összes résztvevő saját visszajelzést kapott a teljesítményére. A speciális feladat a fiatal generáció elvárásainak és a lehetséges munkaadónak is remek alternatívát mutat a kiválasztás megújítására.

„A munkaadókat kihívás elé állítja a tehetségek megtalálása. A mai Microsoft nyílt nap remek példa arra, hogy milyen lehet a kiválasztás jövője: élményt nyújtó alkalom, ahol a szervezetet is meg lehet ismerni, és a munkaadó is megismerheti a résztvevőket” – nyomatékosította Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR vezetője.

A Microsoft – tette hozzá – azért lehet a világ legnagyobb infokommunikációs cége, mert tudatosan épít a fiatalokra és a nőkre, és mert az összes technológiai újítást a munka és a magánélet rugalmas megvalósításának szolgálatába állít. „A női pályaorientáció erősítése mindazonáltal tekintélyes munkaerő-piaci potenciált jelent: egy vállalat, amely versenyképes szándékában áll lenni, ma szimplán nem engedheti meg magának, hogy a szürkeállomány nagyjából feléről lemondjon” – hangzott el a kerekasztal beszélgetésen, amelyen részt vett dr. Bokor Attila, partner, szervezetfejlesztési tanácsadó (OD Partner Kft. ), Demény Soma, HR vezető (GE Global Operations) és Nemes Orsolya, y generáció szakértő, előadó és tréner is.

„A felhővel örökre megváltozott a munkaidő és a munkahely fogalma: ma a munka akkor és ott van, amikor és ahol a felhasználó akarja. A Microsoft-felhő mindazonáltal a legkézenfekvőbb cégvezetői kellék arra, hogy egy vállalkozást ne mindössze hatékonyabbá, de szerethetőbbé is tegyünk rövid idő alatt” – emelte ki Friedl Zsuzsanna.

A nyílt napon közel 60 tehetséges egyetemista fiatal vehetett részt. „Fölöttébb érdekes volt a program, és örülök, hogy kipróbálhattuk magunkat a szabaduló helyiségben, és ezenkívül a Microsoft kollégáival és a karrierlehetőségekkel is megismerkedhettünk. Készségesen ajánlanám a programot bárkinek” – mondta Mező Ákos, az Óbudai Egyetem mérnök-informatikus szakos hallgatója, a programok egyik résztvevője.