A modern BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring

A modern BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring

Frissített formanyelvével, széleskörűen modernizált prémium hangulatával, tetejébe a digitalizáció, a járművezérlés és a felszereltség területén jelentkező fejlesztéseivel a BMW 3-as széria új kiadása készen áll arra, hogy újabb fejezettel bővítse a modell világméretű sikertörténetét.

A frontrész és a hátsó kialakítás célzott módosításai leginkább előtérbe helyezik a modern BMW 3-as limuzin és a modern BMW 3-as Touring által fémjelzett sportosságot. A BMW Ívelt Kijelzővel dolgozó BMW 8.0 operációs rendszer a korszerűség új szintjét képviseli az utastérben, míg a kormány mögötti váltófülekkel és újragondolt előválasztó karral szerelt, nyolcfokozatú Steptronic automataváltó a korszerű BMW 3-as széria minden modellváltozatának alapfelszereltségébe bekerül.

Sportosan tetszetős megjelenésével és serény vezethetőségével a BMW 3-as széria az első naptól kezdve a prémium középkategóriában elérhető vezetési impulzus meghatározó viszonyítási alapja. A 3-as BMW eközben a bajor prémiummárka legjobb modellsorozata is. A már több mint 45 éve imádott sportlimuzin és az első ízben 35 évvel ezelőtt bemutatott Touring karosszériaváltozat új kiadása 2022 júliusában érkezik meg az utakra. A modern BMW 3-as limuzin a BMW Group müncheni és mexikói gyárában, a korszerű BMW 3-as Touring ugyanakkor csupán Münchenben lát ezután napvilágot. A limuzin kínai piac részére fejlesztett fajtája az együttes vállalkozásként működtetett BMW Brilliance Automotive (BBA) senjangi létesítményében készül.

Újragondolt első fényszórók és BMW hűtőrácsok

Határozottan kialakított felületeivel, dinamikus vonalvezetésével és nagyméretű légbeömlőivel az első lökhárító az összes régebbinél nagyobb hangsúlyt fektet a modern BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring sportosságára. Az újragondolt első fényszórók és BMW hűtőrácsok eközben még tovább erősítik az újdonság összetéveszthetetlen kisugárzását. Az alapfelszereltségként kínált, egész LED-technológiás első fényszórókat keskenyebb formában álmodták meg a tervezők, a harmonikus és korszerű összhatás érdekében páratlan kontúrokkal és fordított „L” alakban világító nappali menetfényekkel.

A korszerű BMW 3-as széria opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján az adaptív LED-technológiás első fényszórók is megtalálhatók, amelyek a modern műszaki megoldás kék betétjeiről ismerhetők fel. A kéken világító betétek még sötétben is összetéveszthetetlen, prémium kategóriás megjelenést biztosítanak. Az adaptív LED-technológiás első fényszórók funkciói közt a kanyarfény, az elvakítás-mentes mátrix távolsági fény, a dinamikus világítástartomány-vezérlés és a változtatható fényelosztás is megtalálható.

A finoman módosított kontúrok és a korszerű duplalamellák a BMW hűtőrácsok még erőteljesebb benyomását keltik. Az alattuk elhelyezett, magasfényű feketére fényezett légbeömlők a fékrendszer hűtéséről gondoskodnak és kifinomult megjelenést garantálnak.

Új hátsó kialakítás szervezett, korszerű formanyelvvel

A modern BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring hátsó kialakítását szervezett, korszerű formanyelv és még több fényezett felület teszi konkrétan kifinomulttá. A modell szélességét és atletikus kiállását vízszintes vonalak, keskeny lámpák és hangsúlyos kerékjárati ívek nyomatékosítják. A kipufogórendszer motorváltozattól függően 90 vagy 100 milliméter átmérőjű végeket visel.

A modern BMW 3-as széria karosszériájának dinamizmusra és modernitásra összpontosító kialakítását a modell újragondolt portfóliója is hűen tükrözi. A korszerű 3-as BMW ennek megfelelően már alapfelszereltséggel is feltűnően sportos karakterként, a BMW M magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomag ablaksávjával gurul le a gyártósorokról. A korszerű BMW 3-as limuzin átfogó alapfelszereltségét ezen felül 17” méretű könnyűfém keréktárcsák is színesítik.

M Sport csomag új kialakítással és az M Sport Pro csomag premierje

A korszerű BMW 3-as széria stílusos dinamizmusát az M Sport csomag fokozhatja tovább, melynek tételei közt a méhsejt-mintázatú BMW hűtőrácsok, a sportos kialakítású lökhárítók, továbbá az eltérő méretű gumiabroncsokkal szerelt, 18” méretű BMW M könnyűfém keréktárcsák is megtalálhatók.

A BMW M GmbH által kifejlesztett, teljesítményre tökéletesített modellek összetéveszthetetlen stílusjegyeket viselnek. Ilyenek a hálómintázatú BMW hűtőrácsok, a 18” méretű – vagy a külön választható extrafelszereltség részeként 19” méretű – BMW M könnyűfém keréktárcsák, a trapéz alakú kipufogóvégek és a magasfényű fekete BMW M külső visszapillantó-házak is.

Az M Sport Pro csomag újdonságként mutatkozik be a modern 3-as BMW opcionális extrafelszereltségeket egyesítő palettáján. Az M Sport csomag kiegészítő opciója és a BMW M GmbH teljesítményre hangolt modelljeinek extrafelszereltségi tétele kibővített BMW M magasfényű Shadow Line külső felszereltségi csomagot, BMW M Shadow Line világítási opciókat és vörös féknyergekkel dolgozó BMW M sport fékrendszert szolgáltat. Az utólagosan felszerelhető BMW M Performance alkatrészek eközben hamisítatlan stílusban emelik új dimenzióba a korszerű BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring sportosságát.

A karosszériafényezési árnyalatok palettája szintén tovább bővült, ezúttal az M Sport csomaghoz megrendelhető Skyscraper Grey metál és M Brooklyn Grey metál színekkel, ezenfelül a BMW Individual részleg Frozen Pure Grey metál és Frozen Tanzanite Blue metál árnyalataival. A bajor prémiummárka fogyasztói ugyanakkor hozzávetőlegesen 150 sajátos BMW Individual karosszériafényezési opció közül is választhatnak.

Újratervezett műszerfal BMW Ívelt Kijelzővel

A korszerű BMW 3-as limuzin és a modern BMW 3-as Touring utasterét részletekbe menően újratervezték a mérnökök. A márka által fémjelzett, vezető felé forduló műszerfal újraértelmezését az alapfelszereltségként kínált BMW Ívelt Monitor testesíti meg: a kormány mögé pozícionált, 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregység és a 14,9” képernyő-átmérőjű központi monitor párosa egy maradéktalanul digitális, nagyfelbontású egységgé áll össze. E csúcstechnológiás műszerfal hátterében progresszív digitalizáció húzódik, amely több, ezelőtt gombbal és kapcsolón át működtetett járműfunkció érintésekkel és hangutasításokkal történő irányítását is kínálja.

A nyolcfokozatú Steptronic automataváltó előválasztó karja szintén új kialakítást kapott és a középkonzol vezérlőpaneljén, a motorvezérlő Start/Stop gomb, a BMW iDrive vezérlőtárcsa, a Driving Experience kapcsolók, a rögzítőfék illetve egyéb járműfunkciók mellé pozícionálták a tervezők.

Háromzónás automata légkondicionáló és navigációs rendszer alapfelszereltségként

A modern BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring alapfelszereltségének a háromzónás automata légkondicionáló is része, amit az érintés-érzékeny központi megjelenítőn át vagy hangutasításokkal vezérelhetnek az ügyfelek.

A korszerű 3-as BMW globális alapfelszereltségébe bekerült tetejébe az automata fényerő-szabályozású visszapillantó, a kibővített tároló csomag, ezenfelül az első és hátsó szenzorokkal szerelt parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control) is. Minden egyes modell alapfelszereltségének része a BMW Maps navigációs rendszerrel dolgozó BMW Live Cockpit Plus műszerfal-elrendezés.

Széles hajtáslánc-paletta, alapfelszereltségként nyolcfokozatú Steptronic automataváltóval

A túlságosan széles hajtáslánc-paletta régóta a BMW 3-as széria meghatározó jellemzője volt. A vezetési hatás és a takarékos közlekedés közti példaértékű egyensúlyt BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó, kiváltképp hatékony belsőégésű erőforrások, tetejébe plug-in hibrid és 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid hajtáslánc-technológiák teremtik meg. A korszerű BMW 3-as limuzin három eltérő, a korszerű BMW 3-as Touring mindazonáltal négy eltérő plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával válik elérhetővé. Eközben mindkét karosszériaváltozat motorpalettáján négy eltérő benzines és négy eltérő dízelüzemű kapacitás is sorakozik, négy vagy hat hengerrel. A portfólióba egy olyan négyhengeres benzinmotor is bekerült, ahol a kipufogócsonkot a hengerfejbe integrálták, az hangolt teljesítmény-leadásról mindazonáltal korszerűsített turbófeltöltő gondoskodik.

A modern BMW 3-as limuzin és a modern BMW 3-as Touring motorpalettájának csúcsán a BMW M GmbH két teljesítményre hangolt modellje trónol, szerfelett sportos adottságokkal. Ez azt jelenti, hogy a modern BMW 3-as széria hajtáslánc-palettája maximálisan lefedi a 110 kW / 150 lóerő és a 275 kW / 374 lóerő közti teljesítmény-tartományt (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 1,8 – 8,7 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 40 – 198 gramm / km). A soros hathengeres benzinmotor és a négyhengeres dízelmotorok mild-hibrid technológiája módfelett sebes rendszerreakciót és még hatékonyabb közlekedést ígér.

A modern 3-as BMW minden hajtáslánc-technológiájában nyolcfokozatú Steptronic automataváltó dolgozik, már alapfelszereltségként. A modern műszaki megoldás sportos karakterét a kormány mögé szerelt, szintén alapfelszereltségként kínált váltófülek fokozzák tovább. A modellsorozathoz a külön választható extrafelszereltség részeként a nyolcfokozatú Steptronic sport automataváltó szintén rendelkezésre áll, amely jelentősen szélsebes kapcsolásdinamikával, tapadásra cizellált gyorsulást kínáló Launch Control funkcióval és gyönyörű rugalmasságot ígérő Sprint funkcióval kecsegtet.

A motorpaletta csúcsán trónoló modellek alapfelszereltségének a BMW xDrive okos összkerékhajtás is része. A modern műszaki megoldás a külön választható extrafelszereltség részeként két eltérő benzinmotorhoz (a korszerű BMW 3-as Touring tekintetében egyféle benzinmotorhoz), két eltérő dízelmotorhoz és a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellekhez is megrendelhető.

A vezetést támogató rendszerek széles választéka

A modern BMW 3-as széria kényelmét és biztonságát jó néhány, automatizált vezetést és parkolást támogató rendszer emeli új szintre. Alapfelszereltség például a kerékpárosokra, autósokra és gyalogosokra is figyelő, automata fékező funkcióval dolgozó, frontirányú ütközésre figyelmeztető rendszer (Front Collision Warning), az automata fékező funkcióval dolgozó tempomat, az előzési tilalmakat is jelző sebességhatár-kijelzés (Speed Limit Display), a manuális sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist) és az automata kormányzással is beavatkozó, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Lane Departure Warning). A külön választható extrafelszereltségeket egyesítő palettán eközben olyan tételek sorakoznak, akárcsak a sávváltásra figyelmeztető rendszer (Lane Change Warning), a BMW Head-Up monitor és a Driving Assistant Professional csomag*, amelyiknek része például a kormányzó- és sávtartó asszisztens (Steering and Lane Control Assistant), a Stop & Go funkcióval dolgozó aktív tempomat (Active Cruise Control with Stop & Go function), az automata sebességkorlátozás-asszisztens (Speed Limit Assist) és a forgalmi lámpák jelzéseit is felismerő, útvonalfigyelő szerepkör.

A külön választható extrafelszereltség részeként megrendelhető parkolóasszisztens (Parking Assistant) funkcióinak sorát színesíti a tolatókamera és a tolatási segédlet (Reversing Assistant) is. A Parking Assistant Plus korszerűsített parkolóasszisztens – Park View, Panorama View és Remote 3D View funkciókkal – és a BMW Drive Recorder szintén a külön választható extrafelszereltség része.

A BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás új generációja, BMW 8.0 operációs rendszerrel

A modern BMW 3-as sorozatban is bemutatkozó, többszenzoros felhasználói élményt kínáló és a legújabb, BMW 8.0 operációs rendszerrel dolgozó BMW iDrive járművezérlő modern műszaki megoldás stabil online kapcsolattal és szélsebes adatfeldolgozó kvalitásokkal, azonkívül a vezető és a jármű közti intuitív párbeszéd lehetőségével mutat irányt a digitális jövőbe. Mindezek középpontjában a BMW Ívelt Megjelenítő és a BMW Intelligent Personal Assistant kibővített funkciói állnak.

A My BMW okostelefon-alkalmazás a vezető és a jármű közt felépülő digitális kapcsolat legjobb, átfogó felülete, amin át a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek nagyfeszültségű akkumulátorának töltési folyamata is vezérelhető. A korszerű BMW 3-as limuzin és a korszerű BMW 3-as Touring utasterében perszonális eSIM kártyán át épül fel az 5G mobiltechnológia, a személyre szabott felhasználói élményről BMW ID gondoskodik, az átfogóbb okostelefon-integrálhatóságot ugyanakkor Apple CarPlay és Android Auto garantálja. A BMW ConnectedDrive szolgáltatás-paletta frissítő funkciója eközben a legfrissebb és legújabb szoftverekkel tartja naprakészen a korszerű BMW 3-as sorozatot. Utóbbiak közt a legfrissebb szolgáltatások és a korszerűsített járműfunkciók szintúgy megtalálhatók.