A nőket és a fiatal felnőtteket érintették leginkább a pandémia hatásai

A nőket és a fiatal felnőtteket érintették leginkább a pandémia hatásai

A fiatalok, a nők és az irodai dolgozók mentális és fizikai állapotára volt a legnagyobb hatással a pandémia és a korlátozások – derült ki a Huawei Technologies és az IPSOS által végzett online felmérésből. Ezután minden második nő gyakorlott magán szorongásos tüneteket, az irodai dolgozók közel fele levertségről, fáradékonyságról számolt be. A 18 és 24 év közöttiek 49 százaléka mindazonáltal egyre kevésbé lelte örömét a mindennapi dolgokban. Ugyanakkor ez az a korcsoport, akik leginkább érzik a változtatás szükségét, ebben ugyanakkor a sport és fitnesztevékenységet támogató okosórák és okoskarkötők alkalmazásait hívnák segítségül.

A Huawei Technologies és az IPSOS tíz európai országban, köztük Magyarországon végzett, tetszetős online felmérésében arra kereste a választ, hogy az elmúlt egy év, különösen a koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozások milyen egészségügyi, mentális és szociális hatással volt az emberekre. Arról is kérdezték a felhasználókat, mit és hogyan terveznek tenni és változtatni fizikai és mentális egészségük javítása érdekében.

A nők és a fiatal felnőttek érintettek

Nem kizárólag fizikálisan, de mentálisan is megterhelő volt az elmúlt egy év a magyarok részére. A megkérdezettek véleménye alapján a járvány időszaka negatív hatással volt életük heterogén aspektusaira – nem kizárólag fizikálisan, hanem mentálisan is. Az emberek 39 százaléka nem elégedett a stressz szintjével, 37 százalékuk küzd alvászavarral és 30 százalékuk kijelentette, hogy a járvány negatív hatással volt testalkatukra az elmúlt évben.

A pandémia és a lezárások legrosszabbul a nőket és némely mértékig a legfiatalabbakat érintették. Előbbiek életének különféle aspektusai rosszabbodtak, mindemellett egészségügyi problémákat is tapasztaltak magukon. Ameddig a legfiatalabbak több, mentális egészséget érintő kérdésben kimagaslóan negatív válaszokat adtak.

Minden harmadik nő érzete, hogy a lezárások a mentális egészségükre, testalkatukra és alvásminőségükre volt a legnagyobb hatással. Csaknem 31 százalékuk gondolja úgy, teljességében romlott az életminősége a karantén-időszak alatt. Ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy szignifikánsan romlott az anyagi helyzetük (41%) és növekedett a stressz-szintjük (44%) is.

Az elmúlt év hatásai a fiatal felnőtteket (18-24 év közöttiek) sem kímélték. Minden második válaszadónak mérséklődött az érdeklődése és egyre kevésbé lelte örömét a hétköznapi tevékenységek iránt. 46 százalékuk számolt be csökkenő koncentrációkészségről és figyelemzavarról, 39 százalékuknak ugyanakkor mérséklődött az önbizalma és romlott az önértékelése.

Hisznek az okoseszközökben

A 25-34 évesek és az irodai dolgozók közel kétharmada (64% és 62%) érzi leginkább szükségét annak, hogy változtasson mentális és fizikai egészségén. Amíg a fiatalabb korosztály ezt új hobbik keresésével érné el, addig az irodai dolgozók leginkább környezetváltozásra vágynak: ők utazással, kirándulással, és családi, baráti találkozókkal töltődnének. Egy valamiben viszont egyetértenek: úgy gondolják, hogy az okosórák és másfajta viselhető okoseszközök segíthetnek terveik megvalósításában.

Sok magyar alapján a viselhető okoseszközök és a korszerű egészségtámogató és fitneszalkalmazások segíthetnek eltérő állapotok közt. Minden második honfitársunk egyetért azzal, hogy teljességében javíthatja az egészségi állapotát egy ilyen konstrukció, sőt, 51 százalék úgy véli, hatásos a stressz elleni küzdelemben is.

Különösen a 25-34 éves korosztály az, akik leginkább hisznek az alkalmazásokban és azok lehetséges pozitív hatásaiban. Ami a viselhető okoseszközök funkcióit illeti, a legfiatalabbak azok, akik ezeket nagyra értékelik: az áramforrás élettartama és a vízállóság a két leglényegesebb szempont a vásárlásnál.

Ha teljességében vizsgáljuk, a lépésszámláló, a pulzusmérő, az alvásfigyelő alkalmazások, mitöbb a vérnyomás- és stressz-szintmérők mellett a véroxigén-szint mérő és a vérnyomásmérő szerepkör is meglehetősen népszerűek az okosóra-felhasználók körében.

Ezek a funkciók ellenben nem kizárólag hétköznapi helyzetekben támogatják a felhasználókat, hanem akár extrém, nem mindennapi helyzetekben is. A Huawei Technologies idén nyári hónapokban két felkapott vloggert arra kért, hogy utazzák körbe Európát és ellenőrizzék, a HUAWEI Watch 3 Pro akkumulátora bírja-e jelentősen hosszú ideig egyetlen feltöltéssel. Kiderült, hogy igen. A 21 napos út végén az akkumulátorban még 3,5 óra volt tartalékban.

„Azért készítettük ezt a felmérést, hogy képet adjunk arról, milyen komoly hatást gyakorolt életünkre a járvány. Örömmel látjuk, hogy mind többen és többen ismerik fel az okoseszközökben – például okosórákban és okoskarkötőkben – rejlő lehetőségeket és számítanak rájuk hasznos eszközként, hogy saját fizikai és mentális egészségüket fejlesszék. Ebben nagy segítségükre lehet a Huawei új zászlóshajó okosóra-családja, a Watch 3, melyek profi fitnesz- és egészségfunkciói akár százféle edzésmódot támogatnak és legfrissebb funkcióként már a testhőmérsékletet is mérik” – mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary vásárlói üzletágának marketing igazgatója.

A nőket és a fiatal felnőtteket érintették leginkább a pandémia hatásai
A nőket és a fiatal felnőtteket érintették leginkább a pandémia hatásai