Az East-West Gate-en építik ki Európa első 5G-vel funkcionáló vasúti terminálját

Az East-West Gate-en építik ki Európa első 5G-vel funkcionáló vasúti terminálját

A vasúti logisztikában megismételhetetlen technológiai fejlesztés kezdődik a Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális kombiterminálon. Európa legnagyobb, a jövő év első negyedévére elkészülő, okos vasúti logisztikai terminálján a kontinensen elsőként saját 5G-hálózatot használnak ezt követően a belső kommunikációra és a technológiai szerkezetek működtetésére. Ezenkívül ugyancsak az 5G-technológia hozzájárulásával, távolról irányítják ezután a terminál teljesen önvezető, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit. A privát 5G-hálózatot a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary telepíti a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. igényeire szabottan.

Dr. Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes-államtitkár jelenlétében megállapodást kötött az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt., a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary a Fényeslitkén épülő intermodális terminál ipari 5G-magánhálózatának kiépítéséről. A fejlesztéshez létfontosságú hardvereket a Huawei, miközben a platform- és hálózati hozzájárulást a Vodafone Magyarország biztosítja. A projekt nemcsak a hazai 5G-fejlesztésekben, hanem a vasúti áruszállítás digitalizációja területén is kardinális mérföldkő, az East-West Gate minden tekintetben a 21. század vasúti logisztikai centruma lesz.

„A fényeslitkei projekttel kapcsolatos partnerség bejelentése ünnep az NMHH részére is, merthogy a mi munkánknak is egy újabb eredményét láthatjuk. Annak a munkának az eredményét, melyet közel két éve kezdtünk meg és amely arra irányul, hogy az ipari szektor szereplői is a lehető legnagyobb mértékben részesedjenek az 5G modern műszaki megoldás nyújtotta rendkívüli lehetőségekből.” – hangoztatta Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság direktora.

„Magyarország Kormányának célja, hogy hazánk az aktuális világpiaci átalakulások nyertese legyen. Ehhez a munkahelyteremtés, a beruházások és az adócsökkentés eszközeit használja, mert ezzel lehet hosszú távon is fenntartható és versenyképes a hazai termelőipar. Szerfelett jó példa erre az állam keleti határán épülő East-West Gate terminál, és a most bejelentett technológiai fejlesztés. A Külgazdasági és Külügyminisztérium bízik a újabb együttműködésben.” – közölte dr. Sztáray Péter a Külgazdasági és külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

„Fokozottan odafigyel a kormány az 5G technológiára épülő ipari megoldások fejlődésére, ennek első komoly mérföldkövét jelenti a most megvalósuló logisztikai beruházás. Reményeink alapján több, a legfejlettebb digitális technológiákat alkalmazó modernizált fejlesztés valósul meg a közeljövőben Magyarországon, ezzel is tovább javítva a hazai versenyképességet. Ennek köszönhetően a kormány partner minden olyan csúcstechnológiát fejlesztő, szolgáltató vagy alkalmazó vállalatnak, amely hozzájárul a hazai gazdaság erősítéséhez” – közölte dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár.

Az East-West Gate, a 21. század terminálja Európában elsőként használ ezt követően saját 5G-hálózatot a belső kommunikációra és a technológiai eszközeinek működtetésére. Az 5G logisztikai felhasználási lehetőségeit jól szemlélteti azonkívül, hogy a világon elsőként 5G modern műszaki megoldás hozzájárulásával, távolról irányítják ezt követően a szárazföldi terminál teljesen automata, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit.

„Az East-West Gate megépítésével Magyarország visszakerül az internacionális vasúti logisztika térképére, újra lehetősége lesz aktívan bekapcsolódni az Ázsia és Európa közti vasúti áruszállításba” – nyomatékosította Tálosi János. Az East-West Intermodális Logisztikai Zrt vezérigazgatója hangoztatta még, hogy a legfejlettebb technológiákat építik be a terminálba, ezáltal gyorsabbá és pontosabbá teszik a szállítást. „Az 5G-technológia igénybevételével maximalizálhatjuk a terminál működési hatékonyságát, azonkívül alkalom nyílik kutatás-fejlesztési programok indítására, mindemellett a az egész világon még csak most berobbanó modern műszaki megoldás ipari felhasználásának bemutatására is” – emelte ki Tálosi János.

„Az 5G nemzetközileg új platformnak számít, ugyanakkor jelentősége már most vitathatatlan: az újgenerációs mobilhálózatokon új ipari, logisztikai vállalkozásbeli modellek építhetők fel, melyek hozzájárulnak a hazai szervezetek fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez, nem utolsósorban ugyanakkor ösztönzik az exportot és vonzó célponttá teszik Magyarországot a gyártást külföldre kiszervező intézmények részére. Az 5G az első olyan modern műszaki megoldás, ami szervesen összekapcsolja a mobilhálózatot a vállalkozásbeli felhasználással, épp így a kezdetek óta azon dolgozunk, hogy Magyarország a régió egyik legjelentősebb privát 5G hálózatokat szolgáltató központjává váljon, ahol a hazai és internacionális partnerek összefogásával ösztönzik az erre irányuló projekteket, befektetéseket. Kiváló precedens erre az East-West Gate logisztikai terminálon megvalósuló fejlesztés. Bízom benne, hogy ezt a nem mindennapi, az állami- és magánszektort nemkülönben mozgósító beruházást az elkövetkezendő időszakokban sok hasonló projekt követi ezt követően.” – hangoztatta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese.

„A vállalatunk 5G-s privát hálózatai teljesen új iparágak digitalizációját biztosítják. A Huawei több hasonló rendszert épített már ki Kínában, Európában pedig ez az első olyan konténerterminál, ahol ilyen 5G technológiával megvalósított, önvezető, távvezérlési megoldást használnak” – nyomatékosította Colin Cai. A Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója kijelentette még, hogy a nagyfelbontású kameráknak nagy feltöltési sávszélesség, miközben a távoli irányításhoz fölöttébb alacsony késleltetés létfontosságú. Az sajátos kialakítású, nagy adatbiztonságú, privát 5G hálózat kínálja, hogy a konténerterminál egész területén vezeték nélkül, valós idejű távvezérlés működjön. A hálózatnak hála nagyfokúan nő a hatékonyság és megváltoznak a munkakörülmények, Fényeslitkén példaként a darukezelőknek már nem kell egész nap a darukon ülni”. A HUAWEI pátyi üzemében múlt évben elindult első hazai privát 5G hálózat után az EWG a következő lépés, melyet a cég a Vodafone-nal együttesen, partnerségben teremtett meg. Az újabb beruházás jól mutatja, a modern műszaki megoldás már elérhető és hasznosítható bárki részére.

Az East-West Gate intermodális terminálról

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén 2021 januárjában kezdődött el az East-West Gate (EWG) intermodális terminál építése 85 hektáros – a Margitszigetnél nagyobb – szféraban. Magyarországnak az EWG építésével lehetősége lesz az Ázsia és Európa közti kontinentális teherforgalom meghatározó szereplőjévé válni. A 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál felfedezhető létesítmény 2022 első negyedévében áll üzembe. A terminál minden évben akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud ezután kezelni, elméleti kapacitását és területét nézve is a legnagyobb ilyen létesítmény lesz a kontinensen.

A korszerű kor követelményeivel, ráadásul az EU vasúti és klímastratégiájával összhangban a terminál működése alatt nagy figyelmet fordít a környezetre. A létesítmény zöldtechnológiával valósul meg, energiaellátást például magas hatékonyságú napelempark, emellett hőszivattyú rendszer biztosítja. A terminál területén csupán elektromos termináltraktorokat és e-autókat használnak ezt követően.