Az SZTE lett a legjobb magyar egyetem a QS-világrangsorában

Az SZTE lett a legjobb magyar egyetem a QS-világrangsorában

Az 551-560. helyezését megőrizve a legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az angol Quacquarelli Symonds (QS) idei világranglistáján – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján bővülő internacionális mezőnyben őrizte meg helyezését az SZTE az egyik legismertebb egyetemi tevékenységeket minősítő társaság évente elkészített egyetemi világrangsorán.

A közzétett QS World University Rankings 2023 összeállításakor az idén – a tavalyihoz képest – csaknem nyolcszázzal több, 2462 intézményt vizsgáltak, köztük 124 új belépő került be a rangsorolt 1422 egyetem közé. Az idén kilencről tizenegyre emelkedett a vizsgált magyarországi intézmények száma is, a Debreceni Egyetem a 651-700., az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem a 701-750. helyet érte el, a 801-1000. helyre rangsorolták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a győri Széchenyi István Egyetemet, mitöbb a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet. Az 1001-1200. helyre került a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és az Óbudai Egyetem.

Több képzési szinten folytatott tanítási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg megfigyelhető publikációs aktivitás létfontosságú ahhoz, hogy egy intézmény a átfogó listára kerülhessen. A feltételeknek használható egyetemek rangsorolásakor hat szempontra figyelnek: az intézmény akadémiai elismertségét 40, a munkaadók visszajelzéseit 10, az tanítók és a hallgatók arányát 20, a akadémiai munkák idézettségét 20 százalékos, ugyanakkor az internacionális hallgatók, azonkívül az internacionális trénerek, szakemberek arányát 5-5 százalékos súllyal veszik figyelembe – áll a közleményben.

mti