Családbarát Egyetem címet kapott a Semmelweis Egyetem

Családbarát Egyetem címet kapott a Semmelweis Egyetem

Családbarát Egyetem címet kapott a Semmelweis Egyetem a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól, sőt még szakmai együttműködési megállapodást írt alá a szervezet és a egyetemi intézmény Budapesten.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt hangoztatta, hogy az intézmény régóta elkötelezett hirdetője és gyakorlója a családbarát elvnek, amely számukra nem távoli cél, hanem a mindennapi működés meghatározója.

Így indították el 2019-ben a Családbarát Egyetem Programot, amellyel azt kívánják támogatni, hogy minél kevesebb akadálya legyen a családalapításnak – mondta a rektor, hozzáfűzve: akarnának nap mint nap többet tenni annak érdekében, hogy az egyetem dolgozói és hallgatói megtalálják az egyensúlyt a ismeretszerzés, a munka és gyereknevelés közt.

A korábbi években gyümölcsöző összefogás alakult ki ugyanakkor az egyetem és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közt kutatások, egyetemei kurzusok, nevelési anyagok, konferenciák formájában. Most mindazonáltal csatlakozik az intézmény a mozgalom családbarát egyetemei közé, ezáltal új tanítási, kutatási és családbarát intézkedéseket, programok, kurzusok és projektek születnek ezután – ismertette a rektor.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára azt mondta el, hogy amikor a kormány 2010-ben elindította a „családbarát fordulatot”, remélték, hogy a társadalomban is kedvező visszhangra lel a indítvány. Jó látni, hogy mára mindent összevetve is lett, intézmények és vállalkozások érzik úgy, hogy javasolt odafigyelni a családok érdekeire – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, a kormány célja az volt, hogy stabil, komplex, rugalmas támogatási rendszer jöjjön létre, amely multifunkcionálisan óvja és szolgálja a családokat, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon. „Közösen” minden könnyűszerrel megy: nagyobb hatékonysággal lehet a családokrét dolgozni, ha a társadalom is a magáénak érzi ezt a feladatot – hangoztatta az államtitkár.

Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány kuratóriumának alelnöke azt nyomatékosította, hogy mennyire jelentős útmutató és kapaszkodó egy intézményben a vezető „kimondott szava”, így jelentett sokat Merkely Béla kijelentése, miszerint az egyetemnek a családbarát szemlélet megkülönböztetett fontosságú.

Arról is beszélt Ujvári Enikő, hogy a Semmelweis Egyetem tekinthető a mozgalom bölcsőjének, mivelhogy Kopp Mária szociológus, a mozgalom alapítója itt tanult és kutatott. Az egyetem fogadta be valamint a szervezet párkapcsolati és gyereknevelési témákat körüljáró, fiataloknak szóló, Iránytű című előadássorozatát is.

mti