Előrejelzi a betegségeket a Wikipédia

Előrejelzi a betegségeket a Wikipédia

Egy-egy hirtelen magasba szökő látogatottsági adat biztos előjele a közeledő járványoknak, betegségeknek.

Az online trendek elemzésével a tudósok egy lépéssel járhatnak a járványok előtt. Miként a Twitter adatok, vagy a Google Flu Trends vizsgálatával, a Wikipédia elemzésével is igen pontosan előrejelzést lehet kapni egy-egy betegség terjedéséről, legyen az influenza az Egyesült Államokban vagy dengue-láz Brazíliában.

Del Valle, a Los Alamos National Laboratory kutatója szerint ezek az online betegség-előrejelző rendszerek alapjaikban formálták át és gyorsították fel a járványokra való reagálást. Miként a várható időjárást nézzük meg minden reggel, olyan rutinszerű lett a webes adatok elemzése. Az emberek egyre növekvő érdeklődése ugyanis az adott régióban igen korán jelzi a baj felbukkanását.

2010 és 2013 között kilenc országban tizennégy járvány adatait vizsgálta Del Valle. Munkatársaival arra a megállapításra jutott, hogy a Wikipédián mért, a témához tartozó szócikkek napi oldalletöltéseinek alakulása pontosan jelezte a betegségek felbukkanását. Így volt ez például a Haitin történt 2010-es kolerajárvány, az ugandai Ebola idején. Különösen jól használhatók voltak ezek az adatok az influenza és a dengue-láz esetében.

Nyilván nem nélkülözhetők a hagyományos közegészségügyi intézkedések, de az online adatok egyszerűen gyorsabban elemezhetőek a hatóságok által gyűjtötteknél. Megállapították azonban, hogy a módszer alkalmatlan olyan betegségek előrejelzésére, melyek lappangva, lassan terjednek (például a HIV / AIDS), vagy azokban az országokban, melyekben alacsony az internet elterjedtsége.

(forrás: hirado.hu)