Előző évben kiérdemelte a Legjobb tanulónak odaítélhető elismerést, idén ugyanakkor már az Audi Hungaria munkatársa

Előző évben kiérdemelte a Legjobb tanulónak odaítélhető elismerést, idén ugyanakkor már az Audi Hungaria munkatársa

Az Audi HUNGARIA Zrt. Magyarországon elsőként indította el a duális szakképzési modellt már csaknem 20 éve, melyet ebben a pillanatban öt győri középiskolával együttesen működtet. A duális képzésben végzett diákok döntő része tanulmányai befejeztével az Audi Hungariánál helyezkedik el.

Schneider Richárd 2021-ben nyerte el a Volkswagen Konszern által hozott létre „Best Apprentice” díjat. Akkortól a győri vállalatnál szériabeszerzési ügyénintéző feladatokat lát el, mint audis munkatárs.

– Az Audi Hungaria duális képzésének az az Idegennyelvű ipari- és kereskedelmi ügyintéző duális szakképzésére jártál, miért erre a képzésre jelentkeztél?

Az érettségi után nem tudtam eldönteni merre vegyem az irányt, mi lenne számomra a legmegfelelőbb út. Azt gondoltam, mivel szeretek kommunikálni és a német nyelv is jól megy, ami előfeltétele volt a képzésnek, valamint ajánlottak angol nyelvi továbbképzést is, amellett nyelvvizsga lehetőséget is, ezáltal örömmel jelentkeztem.

-Milyen tantárgyaid voltak? Milyen volt az elméleti és gyakorlati képzés Audi Hungariánál?

Hatalmas előnyt jelent a nagybetűs életben, hogy egy átfogó képet kaptunk az egész rendszer működéséről, sok hasznos ismerettel és tudással lettünk gazdagabbak. A két év alatt nagyon sok területet jártunk be a logisztikától a beszerzésen át, a projektmenedzsmentet érintve a pénzügyig. Minden fő vállalati területre betekintést kaptunk, kipróbálhattuk magunkat a munkakörökben, hogy milyen élesben a munka. Fölöttébb élveztem, mert gyakorlatban sokkal jobban felkészített, hogy milyen egy nagyvállalatnál élesben dolgozni.

– Tudatos volt, hogy a gimnázium elvégzése után reál vidék felé vetted az irányt?

Sosem tudtam meghatározni, hogy inkább reál vagy emberi beállítottságú vagyok. Valahol állandóan a kettő közt éreztem magam. Mind a két térségben van olyan rész, ahol bizonytalanabbnak éreztem magam. De megtaláltam az arany középutat, mivel az Audi Hungariánál mindenből kaphatok egy kicsit és el tudom mélyíteni bennük a tudásomat.

-Mit jelent számodra, hogy az Audi Hungariánál dolgozhatsz?

Mikor is 18 évesen belecsöppentem diákként ebbe a óriási vállalati életbe, első alkalommal jóformán fel sem fogtam. Nagyszámú ismerősöm dolgozik a cégnél, akár direkt, akár indirekt tájékon, mindent összevetve valahol régóta nagy vágyam volt kipróbálni magam. Mindenki jó véleménnyel volt a vállalatról és amint ide kerültem ezek be is igazolódtak.

A munka és a főiskolai tanulmányok összeegyeztetése sokszor nem klasszikus, mivelhogy jelen pillanatban levelezőn végzem az egyetemet. Feltétlenül szeretnék felsőfokú végzettséget szerezni, de felettébb örülök és hálás vagyok, hogy mindemellett is bizalmat szavaztak nekem a vállalatnál, amivel szerencsére sikerült is élnem, már másfél éve.

– Mit csinálsz korrekten a beszerzési osztályon?

A konszernen belül, legyen az Audi-, Volkswagen- vagy Volkswagen haszongépjárművek a műanyag fröccsöntött alkatrészeit szerezzük be. Az újként kidolgozott és megvalósított, megrajzolt, megtervezett alkatrészekhez és új projektekhez keresünk alkalmas beszállítókat. Nyilván szem előtt tartva az árat, Folyamatosan a legjobb partnereket és a legjobb minőségű alkatrészeket keressük a legkedvezőbb áron. Lényeges, hogy állandóan biztosítsuk az termelés ellátását, de semmi sem mehet a minőség rovására. A piaci helyzet most több kihívást is tartogat számunkra.

-Hogyan küzdöd le ezeket a kihívásokat?

A kommunikáció a kulcs szerintem. Mindent meg lehet beszélni, és a szavak sokkal többet jelentenek, mint több tíz megírt email. Én ebben hiszek.

-Milyen újabb terveid, céljaid vannak?

Még tanulni, fejlődni szeretnék a saját területemen. Állandóan találkozni újdonságokkal, de szeretném az egyetemet is időben befejezni és jó eredményekkel zárni.

Aztán meglátjuk mit hoz a jövő, de nem zárok ki egy időszakos határon túli szakmai előrelépési lehetőségét sem. Most jól érzem magam, az a célom, hogy minél többet tanuljak és szívjam magamba a tudást az Audi Hungariánál.