Felújítják a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium épületét

Felújítják a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium épületét

Uniós támogatással 780 millió forintból felújítják a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium műemlék épületét – tájékoztatta a beruházást koordináló BMSK Sport Nonprofit Kft. a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a következő hónapokban megtörténik a főépület padlásfödém-szerkezetének pótlólagos hőszigetelése. Kicserélik a főépület és a tornacsarnok homlokzati nyílászáróit, azonfelül korszerűsítik a fűtési rendszert. Az iskola villamosenergia-igénye egy részének kielégítéséről a telepítendő napelemes rendszer gondoskodik ezután.

Kevesebb lesz a létesítmény üzemeltetésének energiaigénye a fejlesztés eredményeként, a számítások alapján a beruházásnak hála minden évben több mint 400 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

A kivitelezési munkák az elképzelések alapján novemberre fejeződnek be.

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kétemeletes létesítménye Baumgarten Sándor tervei alapján 1898-ban jött létre.

Az épületben előbb fölsőbb leányiskola, ezután a mai intézmény elődjeként a Magyar Királyi Főgimnázium működött. 1921-22-től a Kolozsvárról áttelepített Ferenc József Tudományegyetem használta, tíz éven át. Az ezt követően az épületbe visszatérő gimnáziumot előbb Klauzál Gábor reformkori politikusról, a Batthyány-kormány földművelés, ipar és kereskedelmi miniszteréről, ezután 1950-től Radnóti Miklós költőről nevezték el.

A gimnázium épületét Novák Péter 2001-es tervei alapján bővítették egy tornateremmel.

mti