Huszadik alkalommal rendeznek internacionális gitárfesztivált Szegeden

Huszadik alkalommal rendeznek internacionális gitárfesztivált Szegeden

Huszadik alkalommal rendeznek internacionális gitárfesztivált áprilisban Szegeden. A koncertek mellett az állam legrégebbi és legjelentősebb gitáreseményének programjában megjelennek mesterkurzusok, workshopok és versenyek is – tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit.

Az alapító Pavlovits Dávid kiemelte, hogy régóta a sokszínűségre törekedtek: ezáltal április 8. és 14. közt a nagyérdemű úgyszintén hallhat gitárt szóló és zenekari szerepkörben, a legváltozatosabb stílusokban a tradicionális zenétől a flamencón keresztül a fingerstlye technikájú popig, folkig.

Az esemény idei sztárja „a fingerstyle brit hercege”, Jon Gomm, a tradicionális gitár német kulcsfigurája, Tilman Hoppstock és a flamenco egyik legismertebb művésze, Adam Del Monte az Amerikai Egyesült Államokból. Rajtuk kívül sok magas színvonalú előadó és zeneszerző érkezik Olaszországból, Szlovéniából, Spanyolországból, Portugáliából, Németországból és Tajvanról. A szegedi nézők egyik kedvenc hazai előadója, Pusztai Antal is fellép, ezenfelül elénk tárja új zenés-irodalmi műsorát Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka címmel.

Az esemény nemcsak szórakozást nyújt a hangszer szerelmeseinek, hanem interaktív gitároktatást szolgáltat akár amatőröknek is, akik elismert zenészektől tanulhatnak: nyilvános versenyekkel, mesterkurzusokkal és workshopokkal készülnek a szervezők.

A rendezvény a Tisza-parti település mellett „külső helyszíneken”, Budapesten és Szabadkán is terjeszkedik, kulturális intézetekkel, követségekkel és zenei klubokkal kooperálva.

mti